Sari la conținut
News Alert

Protest - coloană de maşini între Iaşi și Tg. Mureş

Un grup de iniţiativă din societatea civilă va organiza un eveniment de amploare menit să atragă atenţia autorităţilor centrale cu privire la importanţa realizării autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş.

În perioada 8 - 10 septembrie, o coloană de maşini şi motociclete va străbate distanţa Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş, potrivit ziaruldeiasi.ro.

În prima zi a evenimentului, coloana va merge la Ungheni şi retur, plecarea spre Târgu Mureş fiind programată sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 7.00, din Piaţa Unirii. Coloana de maşini va merge pe traseul Iaşi - Târgu Neamţ - Borsec - Tulgheş - Ditrău - Gheorghieni - Târgu Mureş. Iniţiatorii (ingineri, lectori, profesori universitari, economişti şi studenţi) demersului au lansat şi o petiţie în mediul online care, până ieri după-amiază, adunase aproape 4.000 de semnături.

„Centenarul Marii Uniri, din 2018, nu trebuie să regăsească Moldova şi unele judeţe din Transilvania (vezi Harghita), în starea de sărăcie şi subdezvoltare în care sunt menţinute de nepăsarea guvernelor de la Bucureşti, fără o cale rutieră rapidă, care să străbată Carpaţii şi să le conecteze economic şi social, cu celelalte regiuni ale ţării şi cu civilizaţia şi prosperitatea occidentală“, se arată în textul petiţiei. Grupul de iniţiativă a lansat şi un site (iasi-tgmures.info) unde pot fi consultate detalii despre evenimentul din perioada 8 - 10 septembrie.

Presiunile locuitorii din Moldova pentru realizarea unei autostrăzi care să lege regiunea la infrastructura rutieră a țării sunt vechi. Acestea nu s-au soldat cu niciun rezultat. Planul de autostrăzi pentru perioada 2014-2020 nu prevede realizarea niciunei autostrăzi între zona Moldovei și vestul țării, ci doar realizarea de studii de fdezabilitate pe această tema, studii care nici măcar nu sunt primele efectuate.

Citește și:

-Nemulțumirile pe care locuitorii Moldovei le aveau acum 80 de ani în ceea ce privește drumurile naționale

-Zece ani de studii de fezabilitate pentru o autostradă spre Moldova

-Viceprimarul Iașiului face chetă pentru autostradă