Reacția CFR, după imaginile cu trenul aglomerat în care călătorii nu poartă măști

Data actualizării: Data publicării:
tren in gara
Biletele de tren s-ar putea scumpi. FOTO: Agerpres

Adrian Vlaicu, șef Oficiu Marketing la CFR Călători, a comentat sâmbătă seara la Digi24 imaginile surprinse de un jurnalist la bordul unui tren regio de la Brașov cu destinația București, în care foarte mulți călători - unii, persoane în vârstă - stau pe scaune unul lângă altul și mulți nu poartă măști, existând riscul unei contaminări, în eventualitatea că ar exista persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Oficialul CFR a arătat că în cele din urmă acest tip de comportament ține de responsabilitatea fiecăruia. Compania a implementat recomandările autorităților, dar nu are cum să urmărească în permanență ceea ce se întâmplă la bordul trenurilor.

„La acest tren, nivelul de rezervare este de 180 de locuri la peste 400 de locuri oferite. Ceilalți călători probabil că au abonamente sau pur și simplu s-au urcat în tren. În această situație, discutăm de o problemă generală. CFR Călători face filtre la urcarea în tren, deci verifică în capetele de secție, acolo unde are personal, verifică legalitatea călătoriei, existența biletului și a rezervării. În funcție de acestea, noi facem și suplimentările operativ ale trenurilor în circulație, pentru a putea oferi cât mai multe locuri tuturor persoanelor care accesează trenul respectiv. Mai există o situație: acei călători care fac parte dintr-o familie, care oricum nu poartă mască în casă, și ceilalți călători care lucrează împreună și nu au această mască de protecție, aceștia s-au grupat și sunt împreună în grupuri în tren. În rest, în aceste situații, păstrarea distanței sociale ține de nivelul de conștiență al fiecărui călător, al fiecărui om care este în acel tren. CFR Călători poate face filtre, repet, în zonele unde are personal, la urcare, care să verifice existența locului, existența rezervării, dar mai mult, în momentul în care avem de-a face cu un tren regio care oprește în orice haltă și călătorii respectivi nu se duc să-și ia rezervare, noi nu avem nicio informație despre câți oameni se urcă în trenul respectiv”, a recunoscut oficialul CFR.

„Iar personalul CFR Călători, în afară de verificarea legitimațiilor de călătorie și faptul că li se atrage atenția de fiecare dată să poarte masca în mod corespunzător, astfel încât să-i protejeze și pe ceilalți, să se protejeze și ei, mai mult acești oameni, personalul CFR Călători, nu pot să facă pentru călători, nu au competențe”, a subliniat Adrian Vlaicu.

Cunoașterea legii este obligația fiecărui cetățean al acestei țări. Modul de port al măștii, modul în care trebuie făcut acest lucru și unde trebuie făcut acest lucru a fost făcut cunoscut de către toate organele statului prin toate mijloacele media, deci nu este obligația unei persoane (controlorul - n.r.) să-ți reamintească ție ca individ. Tu, ca individ, ești obligat să aplici aceste legi din respect pentru ceilalți indivizi din jurul tău”, a comentat oficialul CFR.

Măsurile obligatorii în tren, conform Ordinului comun emis de Ministerul de Interne și Ministerul Transporturilor sunt:

1. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor și pe toată durata
călătoriei.

2. Șeful de tren/conductorul are obligația să vizualizeze biletul de calatori, fără să-l atingă.

3. Este permisă utilizarea vagoanelor mixte salon/bar, fără a presta serviciul alimentar în zona
barului.

4. Garniturile de tren trebuie salubrizate și igienizate înainte de plecarea în fiecare cursă;

5. Lucrătorii din transportul feroviar trebuie să fie dotați cu măști de protecție și mănuși.

6. Operatorul feroviar promovează vânzarea on-line a biletelor și utilizează cu prioritate biletele
electronice.

7. Operatorii feroviari pun în aplicare rezervări obligatorii de locuri pentru trenurile de lung
parcurs și pentru cele regionale, acolo unde este tehnic posibil și eficient din punct de vedere
economic.

8. Operatorii feroviari stabilesc și aduc la cunoștința publicului măsurile organizatorice impuse de
specificul activității și de zona de desfășurare a acesteia.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri