Video&Foto 1.300 de oameni arestați la protestele din Rusia. „Acest regim s-a condamnat singur și își distruge tineretul”

Data actualizării: Data publicării:
Protestatar arestat în Rusia.
Protestatar arestat în Rusia. Foto: Profimedia

Peste 1300 de ruși care au ieșit să protesteze față de ordinul de mobilizare parțială au fost reținuți în mai multe orașe din Rusia. Aproximativ 1.000 de oameni sunt din Moscova și Sankt Petersburg. Mulți dintre ei au fost bătuți înainte să fie băgați în dubele poliției și duși spre destinații necunoscute.

Protestatar arestat în Rusia. Foto: Profimedia
Protestatar arestat în Rusia. Foto: Profimedia

Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a anunțat că, potrivit informațiilor colectate din 38 de orașe rusești, peste 1.311 de persoane au fost reținute până miercuri seara, relatează The Guardian.

Dintre aceste arestări, cel puțin 502 au fost făcute la Moscova și 524 la Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime al Rusiei. Mitingurile neautorizate sunt ilegale în baza legilor antiprotest ale Rusiei.

Un oficial din Ministerul rus de interne, Irina Volk, a spus că polițiștii au blocat încercările de a organiza „mici proteste”, potrivit presei ruse de stat.

„Într-o serie de regiuni, au existat încercări de a organiza acțiuni neautorizate care au reunit un număr extrem de mic de participanți”, a susținut Volk. Aceasta, deși în înregistrările video din marile orașe se vedeau mulți oameni adunați la proteste.

„Au fost toate oprite. Iar acele persoane care au încălcat legile au fost reținute și duse la secțiile de poliție pentru investigații”, a continuat ea.

 

Mișcarea de opoziție Vesna a făcut apel la proteste, spunând: „Mii de bărbați ruși, tații, frații și soții noștri, vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”

Procuratura din Moscova a avertizat că cei care organizează sau participă la proteste riscă până la 15 ani de închisoare.

„Toată lumea este speriată. Vreau să fie pace și nu vreau să fiu nevoit să trag. Dar să ieși acum în stradă este foarte periculos, altfel ar fi mult mai mulți oameni”, a spus Vasili Fedorov, un student care purta un simbol pacifist pe piept.

„Am venit la miting, dar se pare că au arestat deja pe toată lumea. Acest regim s-a condamnat singur și își distruge tineretul”, a spus Alexei, un bărbat în vârstă de 60 de ani, care a refuzat să-și dea numele de familie.

„De ce îl slujești pe Putin, un om care este la putere de 20 de ani?” i-a strigat un tânăr protestatar unui plițist.

„Am venit să spun că sunt împotriva războiului și mobilizării”, a spus Oksana Sidorenko, studentă, pentru AFP. „De ce îmi decid ei viitorul? Mi-e frică pentru mine, pentru fratele meu”, a adăugat ea.

În Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime al Rusiei, poliția i-a urcat în autobuze pe câțiva dintre cei 40 de protestatari care au fost reținuți la un miting împotriva războiului. O femeie într-un scaun cu rotile a strigat, referindu-se la președintele Rusiei: „O să arunce o bombă asupra noastră și încă îl protejăm cu toții”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri