Sari la conținut
News Alert

A început asaltul final asupra jihadiștilor ISIS din Mosul. ONU: 100.000 de civili, folosiți ca „scuturi umane”

Forțele armate irakiene îi îndeamnă pe luptătorii grupării Statul Islamic din Mosul să se predea. Mesajul vine la o zi distanță după lansarea asaltului final pentru eliberarea ultimului bastion major din Irak de sub controlul jihadiștilor ISIS.

De asemenea, militarii irakieni le-au cerut civililor să rămâne în casele lor în zona veche a orașului Mosul, relatează AFP.

Duminică, aproximativ 500.000 de pliante, semnate de comandantul Rashid Yarallah, au căzut din cer deasupra metropolei irakiene, lansate de către elicopterele armatei, anunțând locuitorii de "încercuirea din toate părțile a zonei vechi a orașului Mosul și începutul asaltului din toate direcțiile".

În mesaj se mai menționează: „Stați departe de locurile publice și profitați de orice ocazie de a veni la forțele irakiene pentru a evita să fiți utilizați drept scuturi umane”.

Circa 100.000 de civili sunt „reținuți ca scuturi umane" de către jihadiști în zona veche a orașului Mosul, potrivit informațiilor furnizate de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Zona veche este situată pe malul vestic al râului Tigru, care divizează Mosul. Din punct de vedere miltiar, geometria zonei este una de coșmar: un labirint de străzi înguste, puternic populate, dificil de utilizat în operațiuni cu implicarea de blindate. Iar folosirea de arme grele pune în pericol viața civililor.

„Forțele irakiene sunt pe cale să pună capăt suferințelor voastre. Părțile de est și de vest ale Mosul vor fi în curând din nou reunite", s-a auzit luni din megafoanele vehiculelor militare Humvee ale armatei irakiene, sprijinită de aviația coaliției condusă de SUA.

Forțele armatei irakiene, cele antitero (CTS) și ale poliției federale au lansat duminică un asalt pentru a prelua controlul asupra zonei vechi a orașului Mosul, unde s-a regrupat marea majoritate a jihadiștilor Statului Islamic. Cucerirea acestei redute ar permite forțelor guvernamentale să controleze în totalitate cel de-al doilea oraș ca mărime al Irakului, căzut în mâinile Statului Islamic în 2014.

În principiu, operațiunea aceasta este etapa finală a unei vaste ofensive lansată în urma cu opt luni de către forțele irakiene pentru a elibera orașul Mosul de sub controlul jihadiștilor.