Accident la un combinat de îmbogățire a uraniului din Rusia. Un om a murit iar peste 100 sunt evaluați pentru contaminare cu radiații

Data actualizării: Data publicării:
Containere negre
Containere cu hexafluorură de uraniu la combinatul din Novouralsk. Foto: Profimedia Images

Un accident a avut loc la o uzină de îmbogățire a uraniului din zona centrală a Rusiei, în munții Urali, conform presei locale citată de The Moscow Times. Cel puțin un muncitor de la uzină a murit, iar peste 100 au fost duși la spital pentru inspecții privind o posibilă contaminare radioactivă.

Reprezentanții de la uzină au spus că în urma incidentului a existat „o victimă” după depresurizarea unui cilindru care conținea hexafluorură de uraniu, fără să precizeze dacă persoana în cauză a murit sau a fost rănită.

Această substanță chimică este esențială în procesul de îmbogățire a uraniului, ea fiind utilizată pentru producția de combustibil folosit la centralele nucleare, dar și pentru bombele atomice. O publicație locală, care citează surse anonime, spune că persoana a fost ucisă în incident.

Conform informațiilor din această sursă, reprezentanții Combinatului Electrochimic din Urali, aflat în apropierea orașului Novouralsk, în regiunea Sverdlovsk, au spus că, la zona de lucru în care a avut loc incidentul, oamenii au fost evacuați și că au loc procedurile de sanitizare.

Nivelurile de radiație la uzină și din zonele adiacente au fost raportate ca fiind „normale”, iar reprezentanții centralei au susținut că accidentul nu a provocat pericole la adresa sănătății publice.

Combinatul este responsabil pentru jumătate din producția de uraniu îmbogățit din Rusia, dar și pentru 20% din producția globală. Peste 80% din producția uzinei este pentru export.

Un număr mare de țări sunt dependente de Rusia pentru mai mult de jumătate din necesarul lor de uraniu îmbogățit, conform unui raport citat de NYT.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri