Activiștii Greenpeace s-au legat de o navă care a adus petrol rusesc în Norvegia

Data publicării:
Russia Ukraine War Norway
Activiștii Greenpeace au încercat să blocheze o navă să descarce petrol rusesc în Norvegia. Foto: Profimedia Images

Activiștii Greenpeace au încercat să blocheze luni un petrolier să descarce petrol rusesc în Norvegia, legându-se de navă într-un protest împotriva războiului din Ucraina, scrie Reuters.

Nava Ust Luga este în prezent ancorată în afara terminalului petrolier Slagen al Exxon Mobil, la aproximativ 70 km sud de capitala Oslo, potrivit siteului Marine Traffic.

Activiștii, care au folosit o barcă mică pentru a ajunge la petrolier, s-au legat de lanțul ancorei, încercând să împiedice descărcarea unei încărcături estimate la 95.000 de tone de petrol, a spus Greenpeace într-un comunicat.

„Petrolul nu este doar la originea crizei climatice, ci și a războaielor și conflictelor. Sunt șocat că Norvegia funcționează ca port liber pentru petrolul rusesc, despre care știm că finanțează războiul lui Putin”, a declarat șeful Greenpeace Norvegia, Frode Pleym.

Russia Ukraine War Norway
Activiștii Greenpeace au încercat să blocheze o navă să descarce petrol rusesc în Norvegia. Foto: Profimedia Images

Grupul a cerut guvernului norvegian să interzică importurile de combustibili fosili din Rusia și a spus că unitatea norvegiană Esso a Exxon Mobil ar trebui să anuleze orice contract pentru astfel de importuri din Rusia după invazia Ucrainei.

Esso Norvegia a fost de acord să cumpere petrolul înainte de izbucnirea războiului și nu are planuri pentru alte achiziții din Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru cotidianul norvegian Dagbladet.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri