Activistul politic Daniel Ellsberg, cunoscut pentru „Pentagon Papers”, a murit. Avea 92 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Activistul politic american Daniel Ellsberg
Activistul politic american Daniel Ellsberg. FOTO: Profimedia Images

Activistul politic american Daniel Ellsberg, cunoscut pentru „Pentagon Papers”, care au denunţat minciunile guvernamentale legate de războiul din Vietnam, a murit, vineri, la vârsta de 92 de ani, după ce în luna martie a acestui an a anunțat că a fost diagnosticat cu cancer pancreatic în fază terminală, informează Reuters.

Ellsberg, care fusese diagnosticat în februarie cu cancer pancreatic inoperabil, a murit în locuința sa din Kensington, California, a anunțat familia.

Cu mult timp înainte ca Edward Snowden și Wikileaks să dezvăluie secrete guvernamentale în numele transparenței, Ellsberg i-a făcut pe americani să știe că guvernul lor este capabil să îi inducă în eroare și chiar să îi mintă.

În 1971, Ellsberg, pe atunci consultant al guvernului american, a remis cotidianului New York Times şi altor ziare documente din studiul top-secret la care colabora, intitulat oficial "Raport al Grupului de lucru pentru Vietnam al biroului secretarului apărării", un studiu guvernamental în mai multe volume care analiza cum s-a ajuns la sângerosul impas din Vietnam.

Dezvăluirile cunoscute ca Pentagon Papers au avut efectul unei bombe, contrazicând ceea ce susţinuse ani la rând guvernul despre acest conflict.

Ele au arătat că administraţii succesive americane au extins în secret dimensiunile acţiunii militare americane în Vietnam, chiar şi atunci când liderii SUA se convinseseră că războiul nu putea fi câştigat.

În 1972, Ministerul american al justiţiei l-a dat în judecată pe Ellsberg pentru transmiterea documentelor către presă, dar acuzaţiile ce i-au fost aduse au fost respinse în 1973.

Ulterior Daniel Ellsberg a activat ca militant pentru drepturile omului şi antirăzboi.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri