Activitate crescută pe un poligon de teste nucleare din nordul Rusiei. Expert japonez: „Ar trebui să ne îngrijoreze în mod serios”

Data actualizării: Data publicării:
Ciupercă nuclerară explozie ilustrație
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Lucrări de construcţii intense au fost observate pe un poligon utilizat pentru teste nucleare în nordul Rusiei încă de anul trecut, ceea ce creşte probabilitate ca Moscova să se pregătească pentru un nou test nuclear, estimează un expert japonez specializat în problemele armatei ruse.

După o analiză a imaginilor din satelit, Yu Koizumi, profesor asociat la Universitatea din Tokyo, a declarat luni că o facilitate de mari dimensiuni - despre care se presupune că ar avea legătură cu testele nucleare - pare să fie aproape finalizată pe poligonul din arhipelagul Novaia Zemlia din Marea Arctică, potrivit agenției Kyodo News, preluată de Agerpres.

Koizumi a calificat aceste activităţi drept excepţionale şi a spus că Rusia ar putea pregăti un test nuclear subcritic, care nu produce o explozie.

În opinia sa, acest demers al Rusiei ar avea drept scop „intimidarea ţărilor europene şi SUA” în legătură cu sprijinul lor pentru Ucraina, angajată în războiul declanşat de Moscova prin invazia sa pe scară largă în februarie 2022.

Novaia Zemlia este locul unde Uniunea Sovietică a efectuat aproximativ 130 de teste nucleare, inclusiv în atmosferă, în subteran şi subacvatic, între 1955 şi 1990.

La rândul său, Rusia - moştenitoarea URSS - a continuat să efectueze teste nucleare subcritice în această insulă pentru a-şi perfecţiona armele nucleare şi pentru a le evalua capacităţile, cel mai recent fiind efectuat în 2004.

Clădire de mari dimensiuni

Imagini din satelit realizate de compania de tehnologie spaţială Maxar Technologies Inc. şi de firma de imagistică terestră Planet Labs PBC, ambele din Statele Unite, au arătat că lucrări de construcţie a unei facilităţi de mari dimensiuni erau în plină desfăşurare în vară pe poligonul de teste în partea de sud a insulei Novaia Zemlia, potrivit lui Koizumi.

Clădirea, cu o lungime de aproximativ 200 de metri, este de aproape două ori mai mare decât alte facilităţi din zonă şi era aproape finalizată în imaginile Maxar realizate la începutul lunii februarie, a declarat Koizumi.

„Este foarte probabil ca facilitatea să fi fost construită recent pentru un test (nuclear)”, a spus el, adăugând că o grămadă de materiale în jurul unui aeroport sugerează că această facilitate ar putea fi extinsă în continuare.

În acelaşi timp, imaginile nu oferă nicio dovadă directă a vreunui test nuclear, spune Koizumi, făcând referire la zăpada care acoperă o intrare a unui tunel situat la aproximativ 3 kilometri de situl nuclear în munţi, care ar putea fi folosit pentru un experiment nuclear subcritic.

În noiembrie trecut, Rusia a revocat ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty - CTBT) , care interzice toate exploziile nucleare, fie în scopuri militare, fie în scopuri paşnice, într-un gest considerat ca o ieşire de facto din tratat.

„Faptul că Rusia joacă cartea unui test nuclear ar trebui să ne îngrijoreze în mod serios”, a declarat Koizumi, citat de Kyodo.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri