Actorul John Malkovich va juca rolul lui Sergiu Celibidache în filmul biografic "Cravata Galbenă"

Data actualizării: Data publicării:
Sergiu Celibidache, dirijând orchestra.
Sergiu Celibidache, dirijând orchestra. Sursă foto: Profimedia Images

Actorul John Malkovich va interpreta rolul legendarului dirijor Sergiu Celibidache în noua producție cinematografică The Yellow Tie” (Cravata galbenă), potrivit unei informații publicată în exclusivitate de revista americană Variety

Filmul este produs de Oblique Media și Celi Films. Producătorii sunt Adela Vrînceanu Celebidachi, Cristina Dobrițoiu, Titi Rădoaie și James Olivier.

Filmul spune povestea de viață a unuia dintre cei mai controversați dirijori ai secolului XX, dar și un geniu sclipitor prin accesele sale de nebunie raportat la convențiile lumii muzicii clasice.

Sergiu Celibidache, un talent unic și singular, este considerat unul dintre cei mai mari vizionari ai muzicii clasice ai secolului trecut.

„Să joc rolul lui Celibidache în ultimii ani de viață ai săi va fi o călătorie provocatoare și fascinantă ”, a declarat Malkovich. 

Sergiu Celibidache - o enigmă

Născut în România, în municipiul Roman din județul Neamț, în vara lui 1912, Sergiu Sergiu Celibidache a copilărit la Iași, însă familia lui s-a mutat ulterior la București și apoi la Paris. 

În adolescență, Sergiu Celibidache a fost dat afară din casă după ce a mărturisit că vrea să se dedice unei cariere în lumea muzicii clasice. După o perioadă în care a dus o viață de om al străzii, a câștigat o competiție și a devenit cel mai tânăr dirijor din istoria orchestrei filarmonice din Berlin, devenind și unul dintre cei mai celebri dirijori ai secolului XX. Era cunoscut pentru refuzul constant de a accepta înregistrări în studio, argumentând că efectul artistic nu poate fi comparat cu un concert în sala de spectacole. 

Timp de șapte ani, între 1945 și 1952, Celibidache a dirijat peste 400 de concerte cu Orchestra filarmonică din Berlin, impunându-se ca personalitate muzicală de o excepțională exigență artistică. În 1965 s-a căsătorit cu Ioana Procopie Dimitrescu, iar în 1968 s-a născut unicul său fiu, Serge Ioan Celibidache, unul dintre cei doi regizori ai filmului. 

Sergiu Celibidache a vizitat România imediat după prăbușirea regimului comunist, în 1990. De neuitat a rămas ziua de 13 februarie 1990, când Radiodifuziunea română a transmis în direct concertul eveniment susţinut pe scena Ateneului Român de Orchestra Filarmonicii din München, cu Sergiu Celibidache la pupitru. „M-am născut român, am îmbătrânit român şi o să mor român”, declara la acel moment Sergiu Celibidache.

Acesta a murit la vârsta de 84 de ani, pe 14 august 1996, la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, departamentul Loiret, în apropiere de Paris, fiind înmormântat în micul cimitir al localităţii.  Pe 15 august 1996, la o zi de la decesul lui Sergiu Celibidache, The New York Times îl descria, într-un necrolog dedicat, ca fiind „una dintre marile enigme ale secolului al XX-lea“.

Producția cinematografică „The Yellow Tie” va fi filmată în România, în primavara și vara anului viitor, actorul John Malkovich urmând să interpreteze rolul lui Celibidache la maturitate. Echipa de producție a filmului încă nu a stabilit cine îl va interpreta pe Sergiu Celibidache în tinerețe.

Un mare actor al secolului XXI joacă rolul unei mari personalități a secolului XX

Nominalizat de două ori la Premiile Oscar, actorul John Malkovich este una dintre figurile legendare ale cinematografiei americane contemporane. Acesta are un portofoliu de peste 70 de filme și a jucat de-a lungul carierei în filmele celor importanți regizori ai ultimilor ani, printre care Michellangello Antonionni şi Quentin Tarantino.

Vorbeşte fluent limba franceză, după ce timp de aproape zece ani a locuit şi a muncit într-un teatru din sudul Franţei. În 2013, John Malkovich a venit în România, pentru interpreta un criminal în serie în piesa de teatru „The Infernal Comedy – Confessions of a Serial Killer” pe scena Ateneului Român. 

Piesa, care a avut premiera în 2006 la Los Angeles, a fost scrisă special pentru John Malkovich. Actorul american a fost narator şi singurul personaj al firului epic, iar piesa este un musical cu arii din compozitori celebri, printre care Vivaldi, Haydn, Mozart, Van Beethoven.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri