Acuzaţiile de corupţie la adresa lui Sebastian Kurz, dezbătute în Parlament

Data publicării:
Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, portret
Sebastian Kurz. Foto: Guliver / Getty Images

Parlamentul austriac organizează marţi o şedinţă consacrată acuzaţiilor de corupţie formulate la adresa lui Sebastian Kurz şi care l-au determinat pe acesta să-şi dea demisia dn funcţia de cancelar.

Opoziţia a anunţat o moţiune de cenzură, dar din lipsa unei majorităţi ea are şanse minime de succes.

Iniţial, opoziţia a solicitat o sesiune specială a camerei inferioare a parlamentului austriac, Consiliul Naţional, pentru a-l destitui pe cancelar prin retragerea încrederii în guvern.

Verzii, aflaţi la guvernare alături de formaţiunea lui Kurz, Partidul Popular (ÖVP), au anunţat că vor vota o asemenea moţiune dacă Sebastian Kurz nu demisionează.

Totuşi, sâmbătă politicianul conservator în vârstă de 35 de ani a anunţat că renunţă la conducerea guvernului în favoarea lui Alexander Schallenberg, până acum ministru de externe, care luni a depus jurământul în noua calitate de cancelar.

Partidul Libertăţii (FPÖ) a anunţat pentru marţi o moţiune de cenzură. Argumentul său este faptul că Verzii vor continua să sprijine sistemul corupt al ÖVP, potrivit DPA, citat de Agerpres.

În plus, FPÖ şi partidul NEOS (liberal) cer reguli mai transparente cu privire la alocarea publicităţii guvernamentale către media.

Sebastian Kurz este suspectat că a folosit fonduri guvernamentale pentru a-şi asigura o acoperire media favorabilă. Potrivit Parchetului austriac, între 2016 şi 2018, articole laudative şi sondaje de opinie "parţial manipulate" ar fi fost publicate în schimbul achiziţionării de spaţiu publicitar de către Ministerul Finanţelor, administrat la acea vreme de către conservatori.

Kurz şi alţi nouă suspecţi, precum şi trei organizaţii, sunt vizaţi de o anchetă pentru diverse infracţiuni legate de acest caz. Miercuri au avut loc percheziţii, inclusiv la sediul central al ÖVP şi la cel al Cancelariei.

Dosarul procurorilor se bazează pe o serie de mesaje telefonice. În aşteptarea rezultatului anchetei, Sebastian Kurz rămâne la conducerea ÖVP şi îşi continuă activitatea parlamentară.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri