Administrația Biden, declarații timide privind tragerea la răspundere a prințului saudit: „Ne rezervăm dreptul de a-l sancționa”

Data publicării:
Mohammad bin Salman
Prințul Mohammad bin Salman al Arabiei Saudite ar fi comandat asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, conform unui document desecretizat de Administrația Biden. Foto: Getty Images

Casa Albă anunță că Statele Unite își rezervă dreptul de a-l sancționa pe Mohammad bin Salman, prințul moștenitor saudit, în contextul informațiilor conform cărora acesta ar fi comandat asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, făcute publice după desecretizarea unui raport chiar de către administrația Biden. 

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a spus că va impune sancțiuni „dacă este necesar”, dar a precizat și că „anterior, Statele Unite nu au sancționat de obicei lideri din țările cu care avem relații diplomatice, indiferent de culoarea politică a președintelui în funcție”, făcând apel la o cutumă, informează Agerpres.

SUA au făcut public vineri un raport al serviciilor de informaţii care menţionează că prinţul moştenitor saudit, supranumit „MbS”, a „validat” o operaţiune care viza „capturarea sau uciderea” lui Khashoggi. Washingtonul nu a decis totuşi sancţiuni împotriva acestuia, anunţând în schimb, tot vineri, interzicerea vizei şi blocarea averilor în SUA ale unor saudiţi despre care se crede că au fost implicaţi în asasinat.

Riadul a afirmat că asasinatul a fost comis de agenţi saudiţi care au acţionat singuri. După un proces lipsit de transparenţă desfăşurat în Arabia Saudită, cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte şi alţi trei la închisoare, pedepsele capitale fiind ulterior comutate.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri