AIEA dezminte acuzaţiile serviciilor secrete ruse. Ucraina nu ascunde arme în centralele nucleare

Data publicării:
Inspecţie AIEA la Cernobîl.
Experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au inspectat centralele nucleare din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) nu au găsit echipamente militare în centralele nucleare din Ucraina, a declarat marţi în Parlamentul European directorul agenţiei, Rafael Grossi, informează Agerpres.

El a dezminţit astfel acuzaţia adusă luni de serviciul de informaţii externe al Rusiei, care a susţinut că ucrainenii ascund în centralele respective arme de provenienţă occidentală.

Kievul respinsese deja printr-un oficial de rang înalt afirmaţia Moscovei.

Grossi a arătat că AIEA a stabilit o prezenţă permanentă în toate centralele atomice ucrainene.

El a anunţat totodată că a ordonat marţi inspecţii pentru identificarea unor eventuale arme în interiorul acestor obiective, iar "rezultatul acestor inspecţii a fost negativ".

Directorul a reamintit că este pentru a doua oară când agenţia a fost în măsură să dovedească falsitatea unor acuzaţii privind ilegalităţi şi pericole în centralele nucleare din Ucraina.

Primele afirmaţii de acest gen se refereau la crearea unei "bombe murdare", un tip de armă care răspândeşte materiale radioactive cu ajutorul unei explozii convenţionale.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri