Alianța aparent imposibilă dintre Meloni și Scholz capătă contur. Germania și Italia semnează un „plan de acțiune”

Data publicării:
giorgia meloni și olaf scholz semnează un plan de acțiune
Curios este că migrația este doar menționată în planul de acțiune de 31 de pagini, pe care Olaf Scholz (st) și Georgia Meloni (dr) urmează să-l semneze. Sursa foto colaj: Profimedia Images

Cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Giorgia Meloni fac o alianță ce părea imposibilă. Punctul comun este migrația, dar „planul de acțiune” ce va fi semnat la un summit interguvernamental de la Berlin, care are loc miercuri, va conveni asupra unei cooperări mai mari în mai multe domenii, de la energie la apărare. Acesta este primul document de acest fel semnat de cele două țări în șapte ani, potrivit unor surse guvernamentale, transmite Reuters.

Cu Scholz din partea social-democraților de centru-stânga și Meloni din partea de dreapta Frații Italiei, cei doi lideri și guvernele lor pare o alianță imposibilă.

Cu toate acestea, în condițiile în care Europa se confruntă cu războiul din Ucraina, îngrijorările cu privire la migrația ilegală și o luptă pentru noi surse de energie, liderii primei și celei de-a treia economii ca mărime din zona euro au discutat în ultimul timp, de mai multe ori, pe o serie de probleme.

Acestea includ construirea unei conducte pentru transportul gazelor și hidrogenului între cele două țări și abordări pentru combaterea migrației ilegale.

Poziția germană cu privire la migrația ilegală a rezonat cel mai mult cu italienii. S-a trecut la o atitudine mai dură, având în vedere creșterea sosirilor celor care vor azil și plângerile autorităților locale că nu pot face față acestei creșteri.

Cele două țări plănuiesc intensificarea dialogului

Scholz a spus, de exemplu, că va analiza îndeaproape acordul dintre Italia și Albania de a construi acolo două lagăre de primire și de detenție pentru migranții care sosesc pe mare.

Totuși, migrația nu se regăsește în planul de acțiune de 31 de pagini, obținut de Reuters, pe care Scholz și Meloni urmează să-l semneze miercuri, care pur și simplu notează că cele două guverne ar trebui să continue să mențină legătura în acest sens.

În plan, Berlinul și Roma se angajează să intensifice dialogul regulat - de exemplu prin întâlniri ale miniștrilor lor de apărare și de externe - și să se coordoneze mai strâns cu privire la politicile cheie, în general.

Faptul că documentul este un plan, și nu un tratat, subliniază alianța ceva mai puțin strânsă dintre Germania și Italia, în comparație cu relatiile pe care fiecare dintre cele două, în parte, o are cu Franța - a doua cea mai mare economie a zonei euro.

Summitul de miercuri va fi precedat de un forum de afaceri germano-italian. Scholz și Meloni vor participa, de asemenea, separat la o întâlnire a liderilor G20 pentru finalul președinției Indiei a grupului celor mai puternice 20 de națiuni din lume.

Cei doi premieri urmează să țină o conferință de presă seara, urmată de o cină de lucru, după care delegația guvernului italian va pleca.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri