Sari la conținut

Amenințarea voalată a lui Vladimir Putin pentru SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că orice decizie luată de Statele Unite pentru a furniza arme defensive Ucrainei va alimenta conflictul din estul forţei republici sovietice şi ar putea determina separatiştii proruşi să îşi extindă campania acolo, relatează Reuters, citat de News.ro.

Întrebat la summitul BRICS, din China, în legătură cu posibilitatea ca Statele Unite să trimită Ucrainei armament greu, Putin a răspuns că Washingtonul este cel care trebuie să decidă cui îi vinde sau oferă arme, dar a tras un semnal de alarmă.

“Livrarea de arme într-o zonă de conflict nu ajută eforturile de menţinere a păcii, ci numai înrăutăţeşte situaţia”, a spus liderul de la Kremlin. “O astfel de decizie nu ar schimba situaţia, dar numărul victimelor ar putea creşte”, a adăugat el.

În comentarii ce ar putea fi interpretate drept o ameninţare voalată, Putin a sugerat că separatiştii proruşi probabil că vor răspunde prin extinderea propriei lor campanii.

“Republicile (proruse – n.r.) autodeclarate au suficiente arme, inclusiv pe cele capturate de la cealaltă tabără”, a subliniat preşedintele rus. “Este greu de imaginat cum ar răspunde republicile autodeclarate. Poate că vor desfăşura arme în alte zone de conflict”, a apreciat el.

Putin a mai spus că Rusia intenţionează să redacteze un proiect de rezoluţie pe care să o supună atenţiei Consiliului de Securitate al ONU, ce ar urma să prevadă desfăşurarea de trupe ale Naţiunilor Unite pentru menţinerea păcii în estul Ucrainei. Acestea ar urma să apere observatorii OSCE aflaţi deja acolo. “Ar contribui la rezolvarea problemei din estul Ucrainei”, consideră Putin, care a adăugat că trebuie îndeplinite o serie de condiţii preliminare înainte ca acest lucru să fie posibil.

În cursul unei vizite la Kiev, luna trecută, secretarul American al Apărării, Jim Mattis, a afirmat că revizuieşte active posibilitatea de a trimite arme letale Ucrainei, pentru a o ajuta să se apere – o opţiune pe care fostul preşedinte American Barack Obama a respins-o.

Kievul şi Moscova sunt în conflict în legătură cu războiul din estul Ucrainei, dintre separatiştii proruşi şi forţele Guvernului ucrainean. Violenţele s-au soldat cu peste 10.000 de morţi în trei ani. Ucraina acuză Rusia că trimite trupe şi armament greu în regiune, acuzaţie pe care Kremlinul o neagă.