Americanii recunosc că rușii au reușit să „avarieze” un sistem antiaerian Patriot furnizat Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
sisteme antiaeriene Patriot
Ucraina dispune de două sisteme antiaeriene Patriot. Imagine de arhivă. Foto: Gettty Images

Statele Unite evaluează posibila „avariere” a unui sistem antirachetă Patriot folosit de forțele ucrainene, în urma atacurilor cu rachete rusești asupra Kievului în care au fost folosite inclusiv rachete hipersonice Kinjal, au declarat pentru CNN, sub anonimat, oficiali guvernamentali americani.

Un sistem Patriot american a fost astfel „cel mai probabil avariat, dar nu distrus”, ca urmare a barajului de rachete lansate de ruși luni noapte, au precizat sursele CNN.

Americanii încearcă să determine acum cât de grav a fost avariat sistemul Patriot pentru a vedea dacă acesta va trebui retras complet sau poate fi reparat la fața locului de către ucraineni.

Ministerul rus al Apărării a anunțat marți, într-un comunicat postat pe Telegram, că „o rachetă hipersonică de înaltă precizie Kinjal a lovit în Kiev un sistem antirachetă Patriot de fabricație americană”.

În schimb, ucrainenii au spus că au reușit să intercepteze cu succes toate cele șase rachete hipersonice lansate de către ruși.

Concomitent, reprezentanții Kievului au refuzat să comenteze declarațiile făcute de ruși referitoare la lovirea sistemului Patriot.

În prezent, forțele ucrainene dispun de două sisteme antiaeriene Patriot: unul donat de SUA, iar celălalt donat de Germania împreună cu Olanda/Țările de Jos. Nu se știe în acest moment care dintre aceste două sisteme este cel „avariat”.

Rusia a mai încercat să distrugă în Ucraina un sistem de apărare antiaeriană Patriot cu o rachetă hipersonică.

Conform oficialilor americani, ruşii au recepţionat atunci semnalele emise de Patriot, ceea ce le-a permis să ţintească sistemul cu ajutorul rachetei hipersonice Kinjal (Killjoy, în codificarea NATO) şi despre care Vladimir Putin spunea că este de neoprit.

Sistemul de rachete Patriot are un radar puternic pentru a detecta ţintele care se apropie la distanţă mare, ceea ce îl face o platformă puternică de apărare aeriană capabilă să intercepteze rachete balistice şi nu numai. Dar emisia radarului, necesară pentru a repera ameninţările la distanţă, dă totodată posibilitatea ca inamicul să detecteze bateria Patriot şi să-şi dea seama unde se află.

Spre deosebire de unele sisteme de apărare antiaeriană cu rază de acţiune mai scurtă furnizate Ucrainei, care sunt mobile şi mai greu de ţintit, masiva baterie Patriot este un sistem staţionar, ceea ce face posibil ca ruşii să o poată localiza în timp. Există modalităţi de a camufla aceste semnale într-o anumită măsură, au declarat oficialii americani.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri