Analiştii americani văd semnele unui posibil atac al Rusiei asupra Ucrainei din Belarus

Data publicării:
Militarii din Belarus şi Rusia fac exerciţii militare cu tancuri in Belarus
Trupele ruse şi bieloruse efectuează exerciţii militare comune în Belarus, în aceste zile. Foto: Profimedia Images

Rusia dă semne că ar pregăti un atac în nordul Ucrainei dinspre Belarus, potrivit Institutului american pentru studiul războiului (ISW). Armata ucraineană a comunicat, de asemenea, că Rusia şi-a mutat acolo o parte din batalioanele sale, informează Agerpres.

Experţii americani de la ISW spun că înfiinţarea unui spital de campanie în Belarus este un indiciu că Rusia ar putea ataca de acolo. În această perioadă, militarii ruşi şi cei bieloruşi efectuează exerciţii militare comune în Belarus.

"Spitalele de campanie nu sunt necesare pentru exerciţii de antrenament şi ar putea indica pregătirea pentru operaţiuni de luptă. Apariţia spitalelor de campanie în Belarus la începutul anului 2022 a fost unul dintre ultimii indicatori observaţi înainte ca Rusia să înceapă invazia sa la scară largă", se arată într-un raport al experţilor.

În Belarus, preşedintele Alexander Lukaşenko, care este dependent politic şi financiar de Moscova, şi-a pus la dispoziţie bazele militare pentru atacuri împotriva Ucrainei. Ucraina consideră că Belarusul este o ţară care contribuie la război.

Liderul belarus a sosit azi la Moscova, iar Lukaşenko şi Putin se vor întâlni din nou pe 26 şi 27 decembrie la un summit informal al Comunităţii Statelor Independente (CSI).

Institutul american ia în calcul şi varianta ca desfăşurarea de trupe ruseşti în Belarus să fie o tactică de diversiune pentru a distrage atenţia forţelor ucrainene de la apărarea lor în Donbas.

Rusia ar putea apoi să înceapă o ofensivă în regiunea Lugansk din estul Ucrainei sau în altă parte, au spus ei.

Şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei, Khirilo Budanov, a declarat, de asemenea, ieri, că activităţile Rusiei în Belarus ar putea fi parte a unei campanii de dezinformare.

Ucraina este capabilă să îşi protejeze frontiera din nord, a spus el.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri