Arabia Saudită se gândește să elimine pensionarea la 45 de ani. O treime din angajați se retrag după 20-25 de ani de muncă

Data actualizării: Data publicării:
riad, arabia saudita
Arabia Saudită se gândește să elimine pensionarea la 45 de ani FOTO: Getty Images

Arabia Saudită ar putea să elimine posibilitatea pensionării anticipate, la 45 de ani, a cetățenilor săi. Țara în care o treime din oameni se pensionează la această vârstă, după 20 sau 25 de ani de muncă, analizează posibilitatea reformării sistemului de pensii și le-ar putea cere cetăţenilor săi să muncească şi să contribuie la buget mai mult.

Măsura ar reprezenta o nouă lovitură la adresa standardelor de viaţă din Arabia Saudită şi ar putea reduce sprijinul public pentru eforturile prinţului moştenitor Mohammed bin Salman destinate restructurării unei economii dependente de petrol, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Guvernul de la Riad, care se confruntă cu un deficit de 800 miliarde de riali (213 miliarde dolari) la fondul public de pensii, analizează diferite propuneri privind majorarea vârstei de pensionare, potrivit mai mult surse din apropierea acestui dosar care au dorit să îşi păstreze anonimatul. De asemenea, autorităţile ar putea cere lucrătorilor să direcţioneze un procent mai mare din salariile lor către sistemul general de asigurări sociale, care gestionează atât sistemul public de pensii cât şi cel privat. O decizie finală cu privire la modificările vizate şi dacă vor fi implementate nu a fost luată încă, susţin sursele citate de Bloomberg.

Oficialii saudiţi au avertizat că actualul sistem de pensii nu este sustenabil. Aceasta este o problemă răspândită la nivel mondial pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult. China intenţionează să majoreze, treptat, vârsta de pensionare în următorii ani, din cauza scăderii ratei natalităţii. În Rusia, o propunere din 2018 vizând majorarea vârstei de pensionare a declanşat proteste, dar ulterior a devenit lege.

Speranţa medie de viaţă în Arabia Saudită este de 75 de ani, iar vârsta oficială de pensionare este de aproximativ 60 de ani. Însă aproximativ o treime din angajaţi profită de posibilitatea de a se pensiona anticipat după ce au muncit doar 20 sau 25 de ani. Comparativ, vârsta medie de pensionare este de 64,3 ani pentru bărbaţi şi 63,5 ani pentru femei în ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Însă orice modificare a vârstei de pensionare ar putea să genereze controverse pe plan intern. Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a eliminat deja o serie de programe în vigoare de mai multe decenii, conform cărora statul utiliza veniturile din petrol pentru a oferi cetăţenilor benzină şi electricitate ieftină, locuri de muncă în sistemul guvernamental şi burse la universitate.

În conformitate cu strategia sa destinată reducerii dependenţei economiei saudite de veniturile din petrol, precum şi pentru a acoperi un gol apărut în buget ca urmare a scăderii preţului petrolului, prinţul Mohammed bin Salman a redus subvenţiile, a introdus o serie de noi taxe şi a criticat sectorul public umflat. Însă mulţi cetăţeni cu venituri medii şi mici au dificultăţi în a se adapta la noua economie, iar pandemia de coronavirus a accelerat ritmul schimbării prin noi presiuni la adresa finanţelor publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri