Armata americană a distrus avioane şi blindate înainte de a părăsi Kabulul. Generalul McKenzie: Nu vor putea fi folosite de nimeni

Data publicării:
Soldat american într-un avion militar deasupra Afganistanului
Soldat american într-un avion militar deasupra Afganistanului. FOTO: Getty Images

Armata americană a făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă înainte de a părăsi aeroportul din Kabul în cursul nopţii de luni spre marţi, a declarat șeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie.

Kenneth McKenzie a declarat presei că soldaţii americani au "demilitarizat", adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban.

"Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată. Nu vor putea fi folosite de nimeni. Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz. Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată", a subliniat generalul McKenzie, scrie Agerpres, care citează AFP.

Pentagonul, care a desfăşurat 6.000 de soldaţi pentru a ocupa, securiza şi a face să funcţioneze aeroportul din Kabul începând cu 14 august, a mai lăsat la faţa locului 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine - la un cost de 1 milion de dolari bucata - şi 27 de autovehicule uşoare Humvee. Toate au fost scoase din uz. Autovehiculele "nu vor fi niciodată folosite de nimeni", a dat asigurări generalul McKenzie.

De asemenea, armata americană a lăsat pe teren sistemul său de apărare antirachetă C-RAM care a oprit luni cinci tiruri de rachete ale grupării Stat Islamic împotriva aeroportului.

"Am ales să lăsăm aceste sisteme în funcţiune până în ultimul minut. Este o procedură complexă şi îndelungată de a demonta aceste sisteme. Aşa că le demilitarizăm astfel încât să nu mai fie folosite niciodată", chiar înainte de decolarea ultimului avion, a indicat generalul McKenzie.

Citește și: Fotografia cu ultimul militar american care a părăsit Afganistanul. Pe străzile din Kabul, talibanii au sărbătorit cu focuri de armă

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri