Armata israeliană anunţă „o nouă fază”, pentru a se pregăti pentru „războiul” de la frontiera cu Libanul

Data publicării:
Militari israelieni
Militari ai armatei israeliene. Foto: Profimedia Images

Armata israeliană a afirmat, duminică, că a încheiat o „nouă fază” în pregătirea „războiului” de la frontiera cu Libanul, unde schimburile de tiruri cu Hezbollah se intensifică.

Într-un comunicat publicat pe site-ul său şi intitulat „Pregătirea tranziţiei de la apărare la atac”, armata afirmă că a „încheiat în ultimele zile o nouă fază în pregătirea comandamentului nord pentru război”.

Aceste măsuri logistice „permit mobilizarea imediată a forţelor de rezervă în caz de urgenţă şi sosirea lor pe linia de front în scurt timp, cu întreg echipamentul necesar pentru luptă”.

Comandamentul său, precizează armata, este astfel capabil să „convoace şi să echipeze toţi soldaţii necesari în câteva ore şi să-i transporte în prima linie pentru misiuni defensive şi ofensive”, potrivit Agerpres.

De la începutul războiului din Gaza între Israel şi Hamas pe 7 octombrie, au existat schimburi zilnice de focuri între armata israeliană şi Hezbollah-ul libanez, care afirmă că sprijină mişcarea islamistă palestiniană.

Hezbollah ţinteşte poziţiile militare israeliene din apropierea graniţei, iar Israelul răspunde cu raiduri care vizează din ce în ce mai adânc teritoriul libanez, şi efectuează lovituri direcţionate împotriva oficialilor Hezbollah.

Atacuri israeliene au vizat în zorii zilei de duminică estul Libanului, după ce Hezbollah a anunţat sâmbătă seara că a doborât o dronă israeliană Hermes 450 deasupra teritoriului libanez.

Cel puţin 359 de persoane, în principal luptători Hezbollah, dar şi cel puţin 70 de civili, au fost ucise în Liban în violenţe transfrontaliere în ultimele aproape şase luni, de partea israeliană înregistrându-se 18 morţi - zece soldaţi şi opt civili, potrivit unui bilanţ alcătuit de AFP.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat, duminică, că armata „şi-a încheiat pregătirile pentru a răspunde oricărui scenariu care s-ar putea dezvolta împotriva Iranului”.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a apreciat vineri ca „inevitabil” un răspuns al Iranului la atacul de luni al Israelului împotriva consulatului iranian la Damasc, în care au fost ucişi şapte militari iranieni, inclusiv doi generali.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri