Artistul de tatuaje, contabilul elveţian şi oligarhul rus. Schemele prin care miliardarii lui Putin îşi ascund averile

Data actualizării: Data publicării:
President Putin meets with Russian businesspeople
Oligarhul rus Suleiman Kerimov, în picioare centru, flancat de Oleg Deripaska (al doilea din stânga, în picioare) şi Roman Abramovici (al patrulea din stânga, în picioare). Foto: Profimedia Images

Documente secrete consultate de BBC în urma uriaşei scurgeri de informaţii cunoscute sub numele de Pandora Papers, arată felul în care unul din principalii oligarhi ai lui Vladimir Putin a reuşit să tranzacţioneze sute de milioane de dolari fără a putea fi identificat drept beneficiarul final al acestor tranzacţii. O investigaţie internaţională dezvăluie slăbiciunile sistemului bancar internaţional şi tertipurile la care unul dintre aceşti oligarhi -  Suleiman Kerimov -  a apelat pentru a-şi ascunde uriaşa sa avere şi pune, în acelaşi timp, sub semnul întrebării eficienţa actualelor sancţiuni occidentale impuse magnaţilor şi politicienilor ruşi.

Un artist de tatuaje elveţian a transferat de-a lungul timpului 300 de milioane de dolari în conturile unor firme controlate de oligarhul rus Suleiman Kerimov. Alte tranzacţii „invizibile”, în valoare de 700 de milioane de dolari, au fost realizate fără dificultate în perioada 2010-2015, în beneficiul aceluiaşi oligarh.

Acestea sunt câteva din principalele dezvăluiri ale unei ample anchete realizate de Consorţiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ), în urma scurgerilor de informaţii Pandora Papers.

Ancheta publicată de BBC dezvăluie eşecul sistemului bancar internaţional în identificarea beneficiarului real al unor tranzacţii suspecte în valoare de sute de milioane de dolari.

Astfel, băncile implicate în tranzacţii nu au putut afla cine e proprietarul companiei care a beneficiat de sutele de milioane de dolari tranzacţionate - ceea ce pune sub semnul întrebării capacităţile guvernelor de a identifica precis şi a bloca conturile celor vizaţi de actualele sancţiuni occidentale impuse Rusiei.

Oligarhul Suleiman Kerimov, „magnatul aurului” rusesc

Oligarhul rus Suleiman Kerimov deţine ori s-a aflat de-a lungul timpului în posesia mai multor proprietăţi imobiliare de lux pe Riviera Franceză şi în Londra. El şi-a făcut o carieră investind în companii aflate în dificultate din Rusia. A pierdut miliarde în criza din 2008, dar și-a revenit după ce a pariat pe ceea ce este acum cel mai mare producător de aur din Rusia, Polius.

Aproape 20 de magnati ruși au fost direct vizați de sancțiunile Occidentului impuse Rusiei la doar câteva zile după invadarea Ucrainei. Aceşti oligarhi unt oameni-cheie din anturajul lui Vladimir Putin. Ei reprezintă pilonii principali prin care Kremlinul a controlat domenii importante din economie.

De altfel, la doar câteva ore după ce Rusia a început invadarea Ucrainei, președintele Vladimir Putin a convocat la Kremlin 37 dintre cei mai importanți oameni de afaceri ai țării, inclusiv 12 oligarhi. Doi dintre miliardari, Mihail Guțeriev și Suleiman Kerimov, se aflau deja sub sancțiuni.

Kerimov era deja vizat de sancţiunile SUA încă din 2018, în calitatea sa de oficial guvernamental al Federaţiei Ruse şi ca fost parlamentar, membru atât în Camera inferioară (Duma), cât şi în cea superioară (Consiliul Federaţiei Ruse).

Moscow Cathedral Mosque re-opens after reconstruction
Oligarhul rus Suleiman Kerimov, în centrul imaginii. Foto: Profimedia Images

Documentele intrate în posesia BBC, arată cum a reuşit oligarhul rus să-şi ascundă averea cu ajutorul unor asociaţi şi al unor companii-fantomă.

Kerimov a fost arestat în Franţa în noiembrie 2017, acuzat de spălare de bani şi evaziune fiscală, în urma achiziţionării mai multor proprietăţi de lux pe Riviera Franceză între 2006 şi 2010.

O astfel de vilă a fost vândută în 2008 contra sumei de 35 milioane de euro, dar procurorii francezi au decoperit că preţul real al achiziţiei afost de 127 milioane de euro.

Vila a fost vândută unei companii elveţiene  - Swiru Holding - al cărei proprietar era un contabil elveţian, Alexand Studhalter. Contabilul figura ca proprietar în actele altor patru imobile de lux care au ajuns ulterior în proprietatea fiicelor lui Kerimov.

În realitate, conform procurorilor, Studhalter acţiona ca un paravan pentru Kerimov, adevăratul proprietar.

În cele din urmă, o curte de apel franceză a respins acuzaţiile procurorilor, iar în 2020, compania elveţiană a recunoscut acuzaţia de evaziune fiscală şi a acceptate să plătească o amendă de 1,4 milioane de euro.

Misteriosul artist de tatuaje elveţian implicat în tranzacţii de 100 de milioane de dolari

O schemă similară a fost folosită şi în cazul unor tranzacţii în cartierele rezidenţiale de lux din Londra, inclusiv un imobil vândut în 2013 contra sumei de 80 de milioane de lire sterline - una din cele mai valoroase tranzacţii imobiliare din Marea Britanie.

Compania implicată în aceste tranzacţii a fost aceeaşi Swiru Holding, din Elveţia. De altfel, documentele Pandora Papers arată cum compania elveţiană se află în centrul unei reţele internaţionale de firme implicate în transferuri de sute de milioane de dolari care au legătură cu oligarhul rus.

Alte tranzacţii dubioase l-au scos în evidenţă pe un oarecare Renato Coppo, un artist de tatuaje elveţian, proprietar al unei companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice. Administratorul companiei: aceeaşi companie elveţiană Swiru Holding.

Compania artistului de tatuaje a transferat în 2013 o sumă de 100 de milioane de dolari către o firmă despre care se presupune că e controlată de oligarhul Kerimov.

Moscow Cathedral Mosque re-opens after reconstruction
De la stânga la dreapta: oligarhul rus Suleiman Kerimov, preşedintele turc, Recep Erdogan, Vladimir Putin, muftiul şeic Ravil Gainutdin şi Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene. Foto: Profimedia Images

Acest gen de tranzacţii au declanşat o alertă la banca americană BNY Mellon, care a înaintat un raport Trezorerie americane. Banca nu a reuşit însă să-l identifice pe misteriosul artist de tatuaje şi nici pe destinatarul final al tranzacţiei.

În total, în perioada 2010-2015, au fost raportate autorităţile americane tranzacţii suspecte în valoare de 700 de milioane de dolari, dar instituţiile bancare au eşuat în identificarea proprietarilor reali aflaţi în spatele firmelor ruseşti implicate în aceste tranzacţii.

Printre alte active administrate de compania elveţiană Swiru Holding şi despre care se crede că aparţin în realitate lui Suleiman Kerimov se numără un avion Boeing 737 şi un superyacht estimat la 150 de milioane de dolari, conform investigaţiei BBC.

Timp de zeci de ani, oligarhii ruși au plimbat zeci de miliarde de dolari prin companii-fantomă și conturi offshore, pentru a le pierde urma. În urma sancțiunilor impuse Rusiei pentru invazia în Ucraina, țări din toată lumea încearcă să găsească acești bani și să-i confiște, mai arată BBC.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri