Atac cu acid asupra unei activiste anticorupție din Ucraina. Indignare pe străzile Kievului

Data publicării:
kateryna-handziuk-tw1
Katerina Handziuk

Câteva zeci de persoane au denunţat miercuri, la Kiev, lipsa de acţiune a forţelor de ordine după un atac cu acid contra unei activiste anticorupţie, ultimul episod dintr-o serie de incidente vizând activişti, relatează AFP, potrivit News.ro. 

kateryna-handziuk-tw1
Katerina Handziuk

Manifestanţi - reprezentanţi ai unor ONG-uri, jurnalişti şi un deputat - adunaţi în faţa sediului Ministerului de Interne au agitat pancarte cu mesaje ca „Impunitatea ucide” sau „Pedepsirea răului”.

Marţi, la Herson (sud), activista şi consiliera primăriei Katerina Handziuk, care denunţa corupţia din cadrul filialei regionale a Ministerului de Interne, a fost atacată de către un necunoscut, care a aruncat asupra ei aproape un litru de acid sulfuric.

Ea a fost spitalizată cu arsuri pe trunchi, la un braţ şi la un ochi, a anunţat poliţia regională citată de presă.

Tânăra se află într-o stare „gravă”, iar leziunile îi acoperă 30% din suprafaţa corpului, potrivit site-ului televiziunii 112, care citează un medic.

Protestatarii au denunţat ineficienţa - eventual o „sabotare” - a forţelor de ordine în anchete cu privire la atacuri vizând activişti şi jurnalişti în Ucraina, cerând destituirea ministrului de Interne.

„Anchetele nu avansează”, a lansat unul dintre liderii manifestaţiei, Vladislav Greziev. „S-ar spune că ele (forţele de ordine) încearcă să ascundă rezultatele sau că este vorba despre o incompetenţă absolută”.

Câteva zeci de activişti în domeniul drepturilor civice, jurnalişti şi veterani care au luptat împotriva separatiştilor proruşi în estul Ucrainei au fost, în ultimii ani, ţinte ale unor agresiuni, evetual asasinate, potrivit organizatorilor manifestaţiei.

Marţi, un fost combatant şi activist a fost ucis prin împuşcare, în regiunea Zaporijjea (sud)

Între cele mai răsunătoare cazuri se află asasinarea experimentatului jurnalist ruso-belrus Pavel Şeremet, ucis în urmă cu doi ani la Kiev, unde locuia, în explozia unei bombe plasate în maşina pe care o conducea. Asasinarea sa nu a fost elucidată încă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri