Austria urmează modelul Slovaciei. Testează în decembrie toată populația, pentru a putea relaxa măsurile de Crăciun

Data actualizării: Data publicării:
test covid-19
Austria începe testarea Covid-19 în masă din 4 decembrie. Foto: Profimedia Images

Austria urmează modelul Slovaciei și anunță că din 4 decembrie va demara campania de testare în masă a populației. Autoritățile susțin că speră ca în acest mod vor putea să relaxeze restricțiile impuse de pandemia de Covid-19 înainte de sărbători.  

Campania de testare va începe în perioada 4-7 decembrie, în regiunile austriece Tirol şi Vorarlberg, prin efectuarea de teste antigen rapide.  Aceste două regiuni din vestul Austriei au un indice al infectărilor peste media naţională, notează EFE, citată de Agerpres.

Testarea voluntară a populaţiei din Tirol şi Vorarlberg se va desfăşura în paralel cu testarea personalului didactic din întreaga ţară înaintea redeschiderii şcolilor pe 7 decembrie, după ce timp de trei săptămâni activitatea didactică s-a desfăşurat online. Va urma apoi, în următoarele două zile, testarea de asemenea prin teste antigen rapide a poliţiştilor la nivel naţional.

Regiunea Salzburg va începe testarea masivă pe 12 şi 13 decembrie, cu o săptămână înaintea datei prevăzute pentru testarea în restul Austriei.

Campania de testare din Austria, inspirată de strategia Slovaciei pentru a reduce pandemia de Covid-19

Organizarea acestei campanii de testare, pentru detectarea şi izolarea cazurilor pozitive asimptomatice, este inspirată din cea organizată în premieră în Slovacia, care s-a bucurat de un real succes, și se realizează cu sprijinul armatei. Pentru această campanie se va apela la logistica folosită în mod obişnuit pentru alegeri şi ea va fi de asemenea un exerciţiu pentru desfăşurarea anul viitor a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Guvernul austriac a insistat miercuri că testarea populaţiei este doar un element al strategiei antiepidemice. ''Obiectivul este să reducem lanţul de infectări'', a semnalat cancelarul Sebastian Kurz, care a avertizat asupra necesităţii respectării în continuare a măsurilor preventive.

Testele antigen rapide au o acurateţe mai redusă decât testele moleculare PCR, dar avantajul lor este că oferă rezultatul în timp scurt şi permit identificarea unor cazuri de infectare care altfel ar fi rămas nedescoperite.

În Austria, ţară care a înregistrat în ultimele 24 de ore 5.802 noi cazuri de COVID-19, este în vigoare un nou lockdown pentru limitarea epidemiei, cu restaurante, baruri şi magazine neesenţiale închise şi cu limitarea deplasărilor doar pentru cumpărături, plimbări scurte, motive esenţiale şi mersul la serviciu când telemunca nu este posibilă.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri