Azi e Gotland, mâine Aland: Cum ar putea Putin să încerce să invadeze Europa prin „călcâiul lui Ahile din Finlanda”

Data actualizării: Data publicării:
consulatul rus din insulele Aland / Vladimdir Putin arată cu degetul
96% din comerțul maritim al Finlandei trece prin Aland, punctul slab al țării scandinave pe care Rusia îl poate exploata pentru a ataca NATO. Colaj foto: Profimedia Images

De când Finlanda a devenit membru NATO și Rusia dă semne că vrea să schimbe harta politică a Mării Baltice, insulele Aland au devenit cea mai mare vulnerabilitate a țării scandinave, care ar putea fi exploatată de Moscova dacă va decide să invadeze Europa, scrie Bloomberg.

Arhipelagul autonom din inima Mării Baltice aparține oficial Finlandei, dar locuitorii săi vorbesc suedeza, iar Rusia este una dintre vechile semnatare ale unui acord care interzice orice prezență militară pe insule.

„Este călcâiul lui Ahile al apărării Finlandei”, a spus Alpo Rusi, profesor și fost consilier prezidențial din Finlanda, potrivit France24.

În insulele Aland trăiesc 30.000 de oameni, zona remarcându-se prin numărul mare de insule stâncoase, păduri bogate, biserici vechi de piatră și construcții din lemn - toate se află sub supravegherea atentă a consulatului rus care a fost înființat pe vremea Uniunii Sovietice, după semnarea acordului de demilitarizare.

„Dacă ai toate insulele Aland, poți bloca traficul maritim atât înspre Golful Botnic, cât și înspre Golful Finlandei”, a spus Pekka Toveri, fost general-maior în forțele armate finlandeze și membru al parlamentului pentru Partidul Coaliția Națională de centru-dreapta, care face parte din coaliția aflată la guvernare. „Atunci am încurcat-o.”

96% din comerțul maritim al Finlandei trece prin insulele Aland

Aproximativ 96% din comerțul maritim al Finlandei folosește căile navigabile din apropiere de Aland. Abilitatea de a transporta mărfuri pe cale terestră prin nordul Norvegiei sau Suediei înspre teritoriul finlandez este limitată de iernile aspre, drumurile prost întreținute și diferențele de ecartament feroviar.

Aland este și o zonă esențială pentru infrastructura de comunicații și cea energetică, care include cabluri subacvatice pentru internet și alimentare cu electricitate.

Aland,Islands,,Finland,The,Archipelago,Seen,From,A,Drone
Insulele Aland sunt considerate „călcâiul lui Ahile al apărării Finlandei”.

Finlanda a ajuns intrat într-o formă prudentă de coexistență cu țara vecină de la est, după ce a purtat două războaie împotriva Uniunii Sovietice în secolul al XX-lea.

Renunțarea la neutralitate s-a produs după ce Putin a trimis tancurile în Ucraina, iar Finlanda s-a apropiat tot mai mult de Occident. Opt din nouă națiuni din zona Mării Baltice sunt acum membre NATO - doar Rusia nu este.

Următorul pas pentru întărirea apărării ar fi închiderea consulatului rusesc din Insulele Aland și permiterea organizării de exerciții militare pe teritoriul insulelor, potrivit lui Toveri.

Aland, noul Gotland?

Arhipelagul este mai important pentru Finlanda decât este Insula Gotland pentru Suedia, teritoriu strategic al NATO pe care Putin a pus ochii.

Guvernul de la Stockholm a remilitarizat insula după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014. Mai târziu, suedezii au reintrodus staționarea permanentă de trupe, aducând tancuri și reactivând sistemele de apărare antiaeriană.

Ministrul finlandez al economiei, Wille Rydman, a spus că țara este pregătită pentru mai multe scenarii, inclusiv o încercare din partea Rusiei de a prelua controlul asupra Mării Baltice și până la operațiuni mai limitate, precum misiunile de sabotaj împotriva alianței NATO.

Areal,Panoramic,View,From,The,Kastelholm,Castle,,Åland,Island,,Finland
Insulele Aland aparțin Finlandei, dar un acord semnat acum mai bine de 100 de ani interzice orice prezență militară în zonă. Foto: Shutterstock

Rușii și-au intensificat activitățile de bruiaj al semnalelor GPS folosite de companiile aeriene, telefonia mobilă și sistemele militare din Marea Baltică. Misiunile de sabotaj au fost localizate în zone din apropiere de Sankt Petersburg și enclava Kaliningrad, aflată între Polonia și Lituania.

Hackerii ruși au atacat deja site-ul unei companii de transport de mărfuri din Aland, reușind să întrerupă activitățile companiei timp de 24 de ore după atacul cibernetic.

Consulul rus din Aland veghează asupra insulelor

Paza de coastă a Finlandei a fost înființată în 1930 pentru a urmări contrabandiștii în timpul prohibiției și, în lipsa armatei, este responsabilă de securitatea insulelor Aland.

Insulele Aland au fost afectate de fiecare război din regiunea Baltică începând din 1741, potrivit lui Kenneth Gustavsson, un istoric militar din Aland. Trei dintre aceste războaie s-au încheiat prin semnarea unor tratate importante care au schimbat identitatea localnicilor.

Ahvenanmaa, Maarianhamina, Mariehamn, Suomi Finland Ahvenanmaa Aland Islands - 11 Mar 2022
Mesaje lăsate de protestatari în fața consulatului rus din Mariehamn, insulele Aland. Foto: Profimedia Images

În fiecare zi de când Rusia a invadat Ucraina, un grup mic de protestatari se adună în apropiere de consulatul rus din capitala insulelor Aland, Mariehamn, și cere ca Putin să fie tras la răspundere pentru crimele de război comise de ruși în Ucraina.

Apoi, ambele părți sunt libere să își vadă de treabă. Consulul rus, Alexander Rogov, este liber să călătorească prin insule cu barca și cu mașina, împreună cu soția, pentru a verifica faptul că Finlanda nu încearcă să aducă pe ascuns arme sau soldați.

„Aland este o piesă dintr-un puzzle mult mai mare”

În afară de dorința de a proteja stilul de viață idilic al insularilor și îngrijorările legate de consecințele unui conflict cu Rusia, localnicii din Aland se tem că dacă se va renunța la demilitarizare, alte acorduri, precum cele care le garantează drepturile la limbă și cultură, vor fi și ele în pericol.

„Aland este o piesă dintr-un puzzle mult mai mare”, a spus Susann Simolin, directorul Institutului pentru Pace din Insulele Aland.

Dacă va fi nevoie, paza de coastă ar putea să își mărească foarte repede efectivul, apelând la o parte din cei 3.100 de membri ai forțelor finlandeze de frontieră, din care fac parte și civili.

Ar fi în interesul Rusiei ca amenințările să rămână cât mai limitate, întrucât Moscova beneficiază de pe urma demilitarizării, potrivit lui Kim Westman, un ofițer din paza de coastă finlandeză.

Motivul? „Dacă vor dori vreodată să desfășoare o acțiune militară, cu siguranță le-ar fi mai ușor dacă [insulele Aland] nu ar fi deja ocupate de alți militari”, a explicat Westman.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Noi reguli în școlile din România. Schimbarea devine obligatorie pentru elevi
Digi FM
O femeie a petrecut 43 de ani după gratii pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce a decis acum un judecător...
Pro FM
Shakira, adevărul despre viața ei sentimentală, după despărțirea de Pique: „Nu ar trebui să-mi placă bărbații...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Oferta Rusiei pentru pace a fost respinsă. Ședință de urgență, submarin nuclear rusesc în Scoția
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...