Biserica Ortodoxă rusă din Amsterdam rupe orice legătură cu Patriarhia Moscovei și condamnă războiul susținut de Patriarhul Kirill

Data actualizării: Data publicării:
preot in altarul bisericii ortodoxe ruse din amsterdam
Biserica Ortodoxă rusă din Amsterdam a anunțat că întrerupe orice legături cu Patriarhia de la Moscova. Foto: Profimedia Images

Biserica Ortodoxă rusă din Amsterdam a anunțat că întrerupe orice legături cu Patriarhia de la Moscova. Este primul caz în care o biserică occidentală ia această decizie din cauza invaziei trupelor ruse din Ucraina și respinge linia adoptată de Patriarhul Kirill, relatează The Guardian

În anunțul oficial se arată că decizia a fost luată cu dificultate de cler. „Clerul ia decizia dificilă de a rupe legăturile cu Patriarhia de la Moscova din cauza invaziei din Ucraina. Nu mai este posibil să funcționeze în patriarhia Moscovei și să ofere un mediu sigur din punct de vedere spiritual pentru credincioșii noștri”, au transmis reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Olanda.

Aproximativ 280 de preoți ortodocși ruși și oficiali ai bisericii din toată lumea au semnat o scrisoare deschisă prin care i-au cerut Patriarhului Kirill să respingă invazia rusă asupra Ucrainei. Biserica Ortodoxă din Amsterdam, una dintre cele mai mari congregații ortodoxe ruse din Țările de Jos, a condamnat războiul încă de la început.

De-a lungul timpului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a refuzat să condamne războiul. 

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse nu a răspuns la solicitarea Consiliului Mondial al Bisericilor de a-şi folosi influenţa pentru a ajuta la încheierea războiului din Ucraina. În schimb, într-o scrisoare adresată organizaţiei cu sediul la Geneva, patriarhul Kirill a învinuit „forţele care consideră în mod deschis Rusia ca fiind inamicul lor” drept responsabile pentru acest conflict.

De asemenea, Kirill a acuzat forţele străine că au creat în mod deliberat o prăpastie între ruşi şi ucraineni şi că încearcă să „reeduce” oamenii din Ucraina pentru a deveni duşmani ai Rusiei.

„Acest conflict tragic a devenit parte a unei strategii geopolitice la scară largă care vizează, în primul rând, slăbirea Rusiei”, a afirmat Kirill în scrisoarea citată de dpa, potrivit Agerpres.

De asemenea, Patriarhul Kirill a sugerat recent că paradele gay pride se numără printre motivele războiului din Ucraina.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri