Blinken avertizează China că SUA nu va accepta „acțiuni unilaterale” în ce privește situația Taiwanului

Data publicării:
Antony Blinken și Wang Yi
Antony Blinken și Wang Yi. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat american, Antony Blinken, i-a spus șefului diplomației chineze, Wang Yi, duminică, că Statele Unite se opun acțiunilor întreprinse de Beijing care accentuează tensiunile în strâmtoarea Taiwanului, relatează Reuters.

În timpul unei întâlniri de o oră între cei doi oficiali, pe marginea summit-ului G20, Blinken „a făcut foarte clar” că SUA se vor opune oricărei modificări unilaterale a status-quo-ului în situația China-Taiwan.

SUA vor să gestioneze competiția internă dintre cele două cele mai mari economii ale lumii într-o manieră responsabilă, a spus un oficial de la Departamentul de Stat, precizând că ambele părți au recunoscut că păstrarea comunicării deschise este esențială.

Acțiunile recente ale Chinei cu privire la Taiwan au provocat tensiuni între cele două țări pe de-o parte, iar pe de alta între China și SUA. De asemenea, China a adoptat o retorică agresivă, dar fără prea mult succes, și împotriva unor țări europene care au deschis canale de comunicare cu Taiwanul.

Tensiunile au fost escaladate în ultimele săptămâni, mai ales după amenințări ale Chinei care a sugerat că ar putea să anexeze insula prin invazie militară, dar și a incursiunilor frecvente și agresive ale aviației chineze în spațiul aerian taiwanez.

Joi, președinta Taiwanului a confirmat că trupe americane se află pe insulă pentru a antrena forțele locale în vederea unui eventual război declanșat de China.

Citiți și: Jocuri de război. Ce soluții ar avea SUA dacă China ocupă insulele din apropierea Taiwanului

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri