Bolsonaro spune că nu are de gând să dea o lovitură de stat: „Nu mi-e frică să pierd alegerile”

Data actualizării: Data publicării:
Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro, fost președinte al Braziliei. Foto: Profimedia Images

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a negat, luni, că intenționează să dea o lovitură de stat în cazul în care pierde alegerile din octombrie și a adăugat că nu susține propunerea  pentru un articol la constituție care să prevadă că toți foștii președinți primesc o funcție de senator pe viață, ceea ce i-ar permite și lui să obțină imunitate parlamentară permanentă.

Eforturile lui Bolsonaro de a transforma parada militară de Ziua Independenței Braziliei, în 7 septembrie, într-un eveniment politic, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale, a ridicat îngrijorări cu privire la faptul că președintele de extremă dreapta ar avea planuri să dea o lovitură de stat în cazul în care pierde alegerile.

„Nu mi-e frică să pierd alegerile. Nu mă îngrijorează acest lucru. Dacă aș fi vrut să dau o lovitură de stat nu aș fi spus nimic”, a spus Bolsonaro, citat de Reuters.

Bolsonaro, cunoscut pentru stilul non-conformist de a guverna, pentru afirmațiile controversate și revoltătoare și pentru apropierea de dictatori precum Putin sau de alți lideri controversați cu tente autoritare, precum Trump, se zbate să urce în sondaje, în care este devansat în mod constant de contracandidatul său, fostul președinte Lula da Silva.

Bolsonaro face în mod frecvent afirmații nefondate cu privire la integritatea alegerilor, asemeni celor pe care le făcea și fostul său omolog la Casa Albă, Donald Trump, menite să fie folosite, apoi, ca scuză pentru a susține „fraudarea alegerilor”.

„Ce ne dorim noi este transparență, pentru că reputația mea este că aș complota pentru o lovitură de stat sau că nu aș vrea să accept rezultatele alegerilor”, a spus el în cadrul aceluiași interviu.

Întrebat despre informațiile recente potrivit cărora aliații săi politici ar urma să încerce adoptarea unui amendament constituțional care să acorde foștilor președinți un loc permanent de senator, fapt ce le-ar garanta imunitate pe viață, Bolsonaro a spus că nu este interesat de propunere.

„Vor spune că mă interesează vreo grațiere. Nu vreau acea imunitate”, a spus președintele brazilian.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri