Boris Johnson compară Ucraina cu lupta pentru Brexit, stârnind indignare: „E o rușine națională”

Data publicării:
boris johnson la conferinta de primavara a partidului conservator
Boris Johnson a comparat lupta ucrainenilor cu dorința pentru libertate a britanicilor care au votat pentru Brexit Foto: Profimedia Images

Premierul Boris Johnson a declarat sâmbătă că Brexitul a arătat că britanicii iubesc libertatea la fel ca ucrainenii care luptă acum împotriva invaziei Rusiei. Comentariile, făcute în prezența ambasadorului Ucrainei în Marea Britanie, au fost catalogate ca fiind de prost gust de către parlamentarii și comentatorii opoziției, relatează Reuters.

Boris Johnson a declarat la o conferință a Partidului Conservator că instinctul britanicilor, ca și cel al ucrainenilor, a fost acela de a alege libertatea, de fiecare dată. „Pot să vă dau câteva exemple celebre recente. Atunci când britanicii au votat pentru Brexit, în număr atât de mare, atât de mare, nu cred că au făcut-o din ostilitate față de străini, ci pentru că au vrut să fie liberi să facă lucrurile diferit și ca această țară să fie capabilă să se conducă singură”, a spus Boris Johnson.

Britanicii au votat, în iunie 2016, în proporție de 52 la sută, pentru a ieși din Uniunea Europeană, în timp ce Ucraina tocmai a făcut o cerere oficială de aderare la UE, la 28 februarie, la patru zile după ce Rusia și-a trimis trupele în țară.

Boris Johnson a mai spus că Marea Britanie este alături de Ucraina și că președintele rus Vladimir Putin este „îngrozit” de ideea că o Ucraină democratică și liberă i-ar submina propria autoritate internă.

„A încerca să normalizăm relațiile cu Putin, așa cum am făcut în 2014, ar însemna să facem din nou exact aceeași greșeală”, a mai afirmat Johnson. 

Boris Johnson a fost însă criticat pentru că a comparat lupta ucrainenilor împotriva invaziei rusești cu britanicii care au votat pentru Brexit, scrie The Guardian. Comparația a fost condamnată inclusiv din interiorul propriului partid. Lordul Barwell, membru al Partidului Conservator, a scris pe Twitter, ironic: „Această comparație este perfectă, dacă am face abstracție de faptul că un referendum liber și corect nu este în niciun caz comparabil cu apărarea țării de o invazie cu prețul propriei vieți + 'ciudatul' fapt că ucrainenii luptă chiar pentru libertatea de a adera la UE”.

Liderul liberal-democrat, Sir Ed Davey, a declarat că premierul Johnson a devenit  „o rușine națională”, adăugând: „Să compari un referendum cu femeile și copiii care fug de bombele lui (Vladimir) Putin este o insultă la adresa fiecărui ucrainean”.

Ian Blackford, liderul Partidului Național Scoțian în Camera Comunelor, a declarat: „Comentariile lui Boris Johnson care compară Brexitul cu situația din Ucraina, acolo unde există o amenințare la adresa vieții, a fost grosolană și de prost gust și arată cât de periculos de obsedați sunt conservatorii de Brexit”.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri