Boris Johnson și Rishi Sunak sunt favoriți în alegerile pentru funcția de premier al Marii Britanii

Data actualizării: Data publicării:
Rishi Sunak și Boris johnson ies de la Downing Street nr. 10
Johnson și Sunak sunt favoriți să îi succeadă lui Liz Truss. Foto: Profimedia Images

Boris Johnson și fostul său ministru de finanțe, Rishi Sunak, sunt favoriți să ajungă la Downing Street Nr. 10, după ce Liz Truss a demisionat, joi, după șase săptămâni turbulente de mandat, relatează Reuters.

Comitetul parlamentarilor conservatori a anunțat, la puțin timp după demisia lui Truss, că pentru a putea candida la șefia partidului va fi nevoie de susținerea a 100 de parlamentari, fapt ce reduce numărul posibililor candidați la doar trei ani – o încercare evidentă de a încheia rapid alegerile interne după dezastrul din ultima lună și jumătate.

În condițiile în care sondajele sugerează că Partidul Conservator va fi învins decisiv la viitoarele alegeri generale, alegerile interne au pornit pentru a-l găsi pe al cincilea premier al guvernului de la Londra din șase ani. Alegerile generale la termen ar trebui să aibă loc în doi ani.

În ceea ce ar reprezenta o uimitoare revenire, fostul premier Boris Johnson, încă popular printre membrii de partid, este dat ca fiind un posibil favorit să revină la vârful politicii britanice. Celălalt candidate cu șanse mari este numărul doi din alegerile trecute, Rishi Sunak, susținut decisiv de parlamentarii conservatori, dar care nu a reușit să obțină sprijinul membrilor de partid.

„El poate să rezolve din nou lucrurile. Sunt sigur că și colegii mei aud acest mesaj tare și clar. Boris Johnson poate să câștige următoarele alegeri”, a declarat parlamentarul conservator Paul Bristow.

Totuși, există posibilitatea ca Johnson, cu o susținere mare printre membrii obișnuiți de partid dar fără o susținere în rândul parlamentarilor, să nu reușească să atingă pragul de 100 de nominalizări în Camera Comunelor.

Un fost consilier al lui Johnson, care a cerut să rămână anonim, a declarat că este posibil ca fostul premier să nu poată să atingă pragul de 100 de nominalizări, chiar dacă ar vrea să candideze din nou.

Sunak, fostul analist Goldman Sachs care a devenit ministru de finanțe în perioada de început a pandemiei de Covid și care a obținut locul doi în competiția cu Truss, este favorit la casele de pariuri, urmat de Johnson.

Pe locul trei este Penny Mordaunt, o fostă ministră a apărării, populară și ea printre membrii de partid și care a obținut locul 3 la ultimele alegeri.

Până acum, niciunul dintre acești politicieni nu și-a anunțat intenția de a candida. Un clasament al Reuters, care a numărat declarațiile de susținere ale parlamentarilor conservatori arată că, până acum, Sunak este pe primul loc în cursa nominalizărilor, cu 54 de susținători, Johnson este pe 2 cu 29, iar Mordaunt are 16.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri