Britanicii spun că vor returna statului Zimbabwe craniile furate ca „trofee” în perioada colonială

Data actualizării: Data publicării:
fotografie alb-negru din perioada coloniala
Oameni înfometați în Africa colonială, în timpul dominației britanice, în Bulawayo, în prezent Zimbabwe. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Muzeul de Istorie Naturală din Londra și Universitatea Cambridge au anunțat că sunt pregătite să coopereze cu statul african Zimbabwe pentru returnarea rămășițelor umane ale eroilor săi naționali, furate de Imperiul Britanic din această țară în timpul dominației coloniale, scrie BBC.

Anunțul britanicilor vine după ce o delegație din Zimbabwe a purtat negocieri cu oficiali ai celor două organizații.

Zimbabwe încearcă să obțină repatrierea unor cranii care au aparținut unor eroi naționali anti-coloniali de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Oficialii țării africane cred că acestea s-ar putea afla la Londra. Ele nu au fost încă găsite, însă.

Autoritățile din Zimbabwe suspectează de multă vreme că rămășițele unora dintre liderii unor revolte împotriva dominației britanice din anii 1890 au fost duse în Regat, ca trofee.

Printre cele mai semnificative persoane se numără o femeie cunoscută ca Mbuya Nehanda, executată de britanici în Harare și venerată ca eroină națională a țării.

După o cercetare a arhivelor sale, Muzeul Național de Istorie a descoperit 11 rămășițe umane care „par să fie din Zimbabwe”, dar în documentele sale nu sunt informații care să facă legătura cu Nehanda.

Aceste rămășițe includ cranii furate în 1893, despre care se crede că sunt din Bulawayo, un alt oraș din Zimbabwe.

De asemenea, reprezentanți ai Laboratorului Duckworth al Universității Cambridge au declarat că „există un număr mic de rămășițe umane din Zimbabwe” dar că acestea nu au putut fi identificate ca fiind din acea eră istorică.

Muzeul de Istorie Naturală și Laboratorul Duckworth dețin cele mai ample „colecții” de rămășițe umane cu 25.000, respectiv 18.000. Acestea provin dintr-o varietate de surse, inclusiv din excavații arheologice. Multe dintre ele nu pot fi datate exact, însă, originile lor fiind ascunse de timp.

Cranii furate ca trofee în timpul perioadei coloniale

În timpul dominației coloniale britanice, părți din corpurile oamenilor erau deseori furate ca trofee de pe câmpurile de luptă. Craniile erau luate fie după bătălii duse împotriva rebeliunilor locale, fie dezgropate din morminte ulterior.

Pe lângă colecționarea de trofee umane, imperiile coloniale furau cranii și pentru „Frenologie”, o așa-zisă ramură a științei care studia teoria conform căreia caracteristicile umane erau determinate de forma craniului.

Ideologia colonială promova teoria conform căreia forma craniului arăta că oamenii din unele părți ale lumii erau „inerent inferiori”, într-o încercare de a justifica „științific” atrocitățile comise.

O statuie de trei metri care o înfățișează pe Mbuya Nehanda a fost construită în capitala Harare. La inaugurarea ei în 2021, președintele Emmerson Mnangagwa s-a angajat să continue încercările de a readuce în țară craniul acesteia.

Pentru oamenii din Zimbabwe, tăierea capului înseamnă pedepsirea persoanei și după moarte. Se crede că Nehanda a fost ucisă prin spânzurare și apoi decapitată post-mortem. 

„Dacă se separă capul de trup, acest lucru înseamnă că spiritul acelei persoane nu se va liniști niciodată”, a spus Godfrey Mahachi, care a condus delegația din Zimbabwe la Muzeul Național din Londra.

„Guvernul va face toate eforturile pentru a asigura repatrierea înaintașilor noștri”, au anunțat oficialii țării africane.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri