Când au început oamenii să poarte haine? O descoperire făcută în Germania oferă un indiciu prețios

Data actualizării: Data publicării:
oameni preistorici in padure
Arheologii din Germania au descoperit unele dintre cele mai vechi dovezi ale folosirii îmbrăcămintei FOTO: Getty Images

Arheologii din Germania au descoperit unele dintre cele mai vechi dovezi ale folosirii îmbrăcămintei - urme de tăiere pe un os de urs de peșteră care sugerează că animalele preistorice au fost jupuite pentru blana lor cu aproximativ 300.000 de ani în urmă.

Descoperirea din Schöningen, nordul Germaniei, este incitantă pentru că, deși desene vechi descoperite în peșteri arată bărbați și femei acoperiți cu blănuri, se știu foarte puține lucruri despre modul în care oamenii timpurii și-au acoperit trupurile și au supraviețuit iernilor aspre.

Blana, pielea și alte materiale organice nu se conservă mai mult de 100.000 de ani, ceea ce înseamnă că dovezile directe despre îmbrăcămintea preistorică sunt extrem de puține.

„Descoperirea este importantă pentru că știm relativ puține lucruri despre modul în care oamenii din trecutul îndepărtat se protejau de intemperii. Există foarte puține dovezi legate de jupuirea urșilor, Schöningen oferind cea mai completă imagine în acest sens”, a declarat Ivo Verheijen, doctorand la Universitatea Tübingen din Germania, autorul studiului care a urmat acestei descoperiri, potrivit CNN.

Urșii de peșteră erau animale mari, de dimensiunea unui urs polar, care au dispărut în urmă cu aproximativ 25.000 de ani. Blana ursului de peșteră, care are fire de păr lungi ce formează un strat protector aerisit și fire de păr scurte și dense, care asigură o bună izolare, a fost potrivită pentru îmbrăcăminte sau așternut, potrivit studiului publicat în Journal Of Human Evolution pe 23 decembrie.

Îmbrăcămintea era formată, probabil, din piei care erau înfășurate în jurul corpului, fără vreo croială elaborată. Modelele mai „complexe”, de îmbrăcăminte, cu găuri făcute pentru membre sau cap, ar fi apărut în urmă cu aproximativ 45.000 de ani, potrivit unor descoperiri arheologice.

„Am găsit urme de tăiere pe oase ale labelor, cu foarte puțină carne, care nu susțin teoria tranșării pentru hrană, dar sugerează că animalul a fost jupuit”, a explicat Verheijen.

Situl Schöningen din Germania este faimos pentru descoperirea celor mai vechi arme din lemn cunoscute până acum – nouă sulițe, o lance și două bastoane – care au fost folosite în urmă cu 300.000 de ani.

Totuși, este dificil de stabilit exact când au început oamenii să se îmbrace.

Câteva studii genetice sugerează că oamenii purtau haine înainte de migrațiile majore din Africa. Descoperiri făcute în Maroc spun că oamenii procesau piei de animale în urmă cu 90.000 și chiar 120.000 de ani.

Descoperirile din Germania spun, însă, că oamenii ar fi utilizat îmbrăcămintea de mult mai mult timp.

Clima în zona respectivă în urmă cu 300.000 de ani era „mai mult sau mai puțin asemănătoare cu cea de astăzi”, cu temperaturi medii cu 2 grade în plus sau în minus față de cele de astăzi, a mai spus Verheijen.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri