Capul mafiei napoletane a murit la 79 de ani. Povestea de film a sângerosului Raffaele Cutolo și cât de influent a fost

Data actualizării: Data publicării:
Raffaele Cutolo
Raffaele Cutolo FOTO: Profimedia

Raffaele Cutolo, șef al mafiei napoletane, a murit la vâsta de 79 de ani, din cauza unei septicemii. A coordonat poate cea mai sângeroasă perioadă a mafiei napolitane, când anual se înregistrau câte 300 de crime. Deși și-a petrecut cea mai mare parte a vieții după gratii, și-a construit o organizație criminală solidă și a fost deosebit de influent.

Cutolo a fondat Nuova Camorra Organizzata și a fost în centrul celei mai sângeroase perioade a luptelor dintre bandele de crimă organizată, potrivit Corriere della Sera.

Cutolo ispășea numeroase condamnări pe viață și de câteva luni fusese internat într-o secție închisă a unui spital din Parma, din cauza mai multor probleme de sănătate.

Avocatul său, Gaetano Aufiero, a cerut de mai multe ori transferul în arest la domiciliu, din motive serioase de sănătate, dar Curtea a respins de fiecare dată cererea, precizând că întoarcerea acasă a lui Cutolo ar fi fost un semnal periculos pentru foștii aliați care sunt acum liberi.

Cutolo duce cu el în mormânt informații despre nenumărate crime, despre care nu a vrut să vorbească niciodată cu autoritățile. În perioada în care a fost șeful mafiei, anual se înregistrau, în medie, 300 de crime.

Raffaele Cutolo era foarte influent, având legături puternice cu serviciile secrete și lumea politică, deși și-a petrecut cea mai mare parte a vieții de adult în spatele gratiilor. A obținut contracte la lucrările de reconstrucție din Irpinia, o localitate din sudul țării distrusă în 1980 de cutremurul soldat cu aproape 3.000 de morți. Contractele au fost preluate de de oamenii săi de încredere.

S-a născut în 1941, în regiunea Napoli, și a fost condamnat prima dată la închisoare pe viață în 1963, la 22 de ani, după ce a ucis un bărbat care i-a jignit sora. În închisoare a fost poreclit „profesorul”, datorită inclinației spre poezie.

Și-a construit și coordonat organizația mafiotă din spatele gratiilor. Viața lui a inspirat nenumărate cărți și un film.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri