Casa Albă: Doborârea unei drone în Marea Neagră, o acțiune „nesăbuită” a rușilor. SUA vor continua zborurile. Biden a fost informat

Data publicării:
John Kirby la pupitrul casei albe
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. Foto: Profimedia Images

Statele Unite vor continua să opereze zboruri peste Marea Neagră și nu vor fi descurajate de interceptarea de către Rusia a unei drone în spațiul aerian internațional, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, relatează CNN. Deși susține că astfel de interceptări sunt normale și au mai avut loc în ultimele săptămâni, Kirby califică acțiunea Rusiei de marți drept „nesăbuită și nesigură”. El mai spune că președintele Joe Biden a fost informat despre incident. 

Kirby a spus marți că Rusia nu va reuși să descurajeze Statele Unite să efectueze zboruri deasupra Mării Negre. „Dacă mesajul este că vor să ne descurajeze sau să ne descurajeze să zburăm și să operam în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre, atunci acel mesaj va eșua, pentru că asta nu se va întâmpla”, a spus el.

„Vom continua să zburăm și să operam în spațiul aerian internațional deasupra apelor internaționale”, a adăugat el. „Marea Neagră nu aparține nici unei națiuni. Și vom continua să facem ceea ce trebuie să facem pentru interesele noastre de securitate națională în acea parte a lumii”, a completat acesta.

Kirby a descris în mod repetat interceptarea rusă a dronei americane ca fiind „nesigură” și „neprofesională”, sugerând că acțiunile au depășit eforturile anterioare ale Rusiei de a intercepta aeronavele americane.

El a spus că prezența dronelor americane în zonă nu este nouă. „Am zburat constant peste acel spațiu aerian sau de un an”, a spus el, argumentând că nu există niciun motiv pentru a activa linii de conflict cu Rusia sau pentru a notifica în alt mod Moscova înainte de a zbura deasupra Mării Negre. „Nu trebuie să avem un fel de check-in cu rușii înainte de a zbura în spațiul aerian internațional”, a spus el.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, l-a informat pe președintele Joe Biden despre incidentul între o dronă americană și un avion rusesc deasupra Mării Negre, a mai spus Kirby. El a spus că „nu este neobișnuit” ca aeronavele rusești să intercepteze aeronave americane deasupra Mării Negre și a spus că au existat alte interceptări în ultimele săptămâni. Dar el a spus că episodul de marți a fost unic prin cât de „nesigure, neprofesionale și nesăbuite” au fost acțiunile rusești.

Oficialii americani plănuiesc să contacteze Rusia pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la incidentul cu drone, potrivit Kirby. „Este intenția Departamentului de Stat să se adreseze oficialilor ruși și să facă cunoscute în mod expres și direct preocupările noastre legate de acest incident”, a spus Kirby. Nu a putut spune dacă a avut loc această informare. Kirby a refuzat să speculeze cu privire la intențiile piloților ruși.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri