Ce a vorbit Putin cu studenții din Moscova: „Va fi nevoie de oameni ca tine în serviciile speciale”

Data actualizării: Data publicării:
putin de vorba cu studentii rusi la Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova
Putin în cadrul unei vizite pe care a efectuat-o la Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova. Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin şi-a exprimat miercuri speranţa că Europa va reuşi „să-şi recapete suveranitatea” în viitor şi a acuzat elitele europene că apără interesele unor terţe ţări, în loc să apere interesele naţionale, transmite EFE.

„Fără nicio îndoială va sosi momentul în care, într-un fel sau altul, Europa îşi va recăpăta în cele din urmă suveranitatea. Deşi, dacă judecăm după ceea ce se întâmplă, va mai dura ceva timp”, a declarat Putin într-o întâlnire cu studenţii, în cadrul unei vizite pe care a efectuat-o la Universitatea de Stat Lomonosov, din Moscova, cel mai important centru de studii superioare din ţară.

Putin a menţionat totodată Germania, care se află - în opinia sa - „de iure şi de facto sub ocupaţie militară americană”. „Republica Federală Germania este cea mai mare ţară din Europa, un gigant economic, iar Uniunea Sovietică (URSS) a legalizat sfârşitul ocupaţiei sale”, a susţinut liderul de la Kremlin.

De asemenea, Putin a menţionat că „după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Germania a fost împărţită în patru sectoare, american, britanic, francez şi sovietic. URSS a legalizat sfârşitul statutului de ocupaţie, dar Statele Unite nu au făcut-o”.

„Ca să o spunem foarte clar, forţele de ocupaţie americane rămân din punct de vedere oficial şi legal pe teritoriul Republicii Federale Germania. Şi, în fapt, aşa este, acolo sunt mulţi militari americani”, a continuat Putin, o referire la bazele aeriene Ramstein şi Spangdahlem.

Agenţia de presă Reuters a remarcat că, la întâlnirea sa de miercuri cu studenţii, Putin a evitat să comenteze decizia istorică a Germaniei, luată chiar în aceeaşi zi, de a furniza Ucrainei tancuri de luptă Leopard şi s-a concentrat în schimb pe sfaturi de carieră adresate studenţilor şi pe răspunsuri la întrebări despre cu totul alte subiecte.

Citește și: Putin, trădat de tot mai mulți oficiali. Cine este omul care îi ajută să fugă din Rusia și pe care Kremlinul încearcă să îl asasineze

Dialogul lui Putin cu studenții

Putin, fost ofiţer KGB în fosta Germanie de Est şi care vorbeşte fluent limba germană, a petrecut mai bine de o oră răspunzând la întrebările studenţilor, care au variat de la câini pierduţi şi până la tehnologia cuantică. 

Războiul din Ucraina a fost menţionat indirect în mai multe rânduri, notează Agerpres.

Un student pe nume Vladislav, din Lugansk, regiune din estul Ucrainei aflată sub ocupaţie rusă, i-a spus lui Putin că a luat parte anul trecut la „operaţiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina şi că visul său este să lucreze pentru serviciul secret rus, FSB, pe care Putin l-a condus cândva.

Putin, în vârstă de 70 de ani, i-a mulţumit pentru serviciul militar şi i-a spus că va lua cu siguranţă în considerare ambiţiile lui de a intra în FSB.

„Oameni ca tine înţeleg mai acut importanţa acţiunii de a proteja poporul... şi Rusia însăşi. (...) Slavă Domnului că eşti în viaţă şi eşti bine, va fi nevoie de oameni ca tine atât în serviciile speciale, cât şi în FSB”, i-a transmis studentului liderul de la Kremlin.

Un alt student i-a spus liderului de la Kremlin că a avut grijă de fraţii săi de 9, 10 şi 16 ani atunci când mama lui a plecat anul trecut să lucreze ca infirmieră pe front. Putin i-a răspuns că o salută cu o „adâncă plecăciune”.

O tânără pe nume Daria i-a mărturisit lui Putin că îşi doreşte să lucreze în administraţia prezidenţială, la care Putin i-a răspuns că el, personal, „va pune la curent departamentul de personal”.

Putin, atac la adresa ţărilor occidentale

Putin a lansat un atac indirect şi la adresa ţărilor occidentale, sugerând că unele dintre ele se folosesc de războiul din Ucraina ca o scuză pentru „a anula” cultura rusă - o acuzaţie reluată constant de Moscova, dar pentru care nu există nicio dovadă, notează Reuters -, adăugând totodată că ruşii vor continua să se bucure de Beethoven şi Bach.

„Suntem parte a culturii mondiale”, a insistat Putin.

Separat, Putin a inclus apărarea suveranităţii culturale a Rusiei între obiectivele principale ale politicii statale în sfera culturii, prin semnarea unui decret care a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial rus.

Acest document programatic modifică politica statală culturală anterioară din Rusia, aprobată în 2014, cu includerea de noi obiective precum „apărarea suveranităţii culturale a Rusiei”  şi „creşterea rolului Rusiei în spaţiul umanitar şi cultural mondial”.

Decretul prevede „conservarea valorilor şi principiilor fundamentale care stau la baza unităţii societăţii ruse, garantarea dezvoltării ţării noastre ca stat social, care garantează protecţia drepturilor şi libertăţilor omului şi sporirea calităţii vieţii”.

Potrivit noii politici statale în domeniul culturii din Rusia, „acest lucru este posibil doar dacă există investiţii consecvente în fiinţa umană, în conservarea şi consolidarea identităţii civile ruse, pornind de la valorile”. 

„Până de curând, aceste investiţii erau evident insuficiente, ceea ce a generat pericolul unei crize umanitare”, se menţionează în document.

Totodată, noua politică statală privind cultura stabileşte „crearea condiţiilor pentru educaţia şi dezvoltarea minorilor pe baza valorilor tradiţionale spirituale şi morale ruse şi apărarea intereselor copiilor”.  

Noua politică apără deopotrivă „valorile tradiţionale ale familiei şi instituţia căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie”  şi va acorda prioritate oricărei activităţi culturale care caută să conserve valorile tradiţionale, memoria istorică şi să protejeze „adevărul istoric”.

Citește și: Putin laudă relațiile bune cu austriecii și alți „oameni de rând” din Occident: „Mulți cetățeni mulțumesc Rusiei”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri