Ce au discutat Putin și ministrul chinez al apărării la întâlnirea-surpriză de la Kremlin. „Am ales în mod special Rusia”

Data publicării:
Russian President Vladimir Putin, Chinese Defense Minister Gen. Li Shangfu, left, and Russian Defence Minister Sergei Shoigu meet at the Kremlin in Moscow, Russia
Li Shangfu (stânga) a fost primit de Vladimir Putin, întâlnire la care a asistat și Sergei Șoigu. Foto: Profimedia

Ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, a salutat duminică legăturile „puternice” cu Moscova, cu ocazia primirii sale de către preşedintele rus Vladimir Putin la Kremlin, o întâlnire-surpriză, pe care partea chineză nu a anunțat-o. Li Shangfu, ministru al apărării în noul guvern al lui Xi Jinping, se află pe lista se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite, pentru că a cumpărat arme și echipamente din Rusia.

„Avem legături foarte puternice, care depăşesc alianţele militaro-politice din epoca Războiului Rece” şi sunt „foarte stabile”, a declarat ministrul chinez cu prilejul întâlnirii, conform imaginilor şi traducerii de la televiziunea rusă, preluate de AFP, potrivit Agerpres.

Li Shangfu a adăugat că relaţiile între China şi Rusia sunt „deja intrate într-o nouă eră”.

„Este vorba despre prima mea vizită în străinătate de când am preluat funcţia de ministru al apărării. Am ales în mod special Rusia, pentru a pune accentul pe caracterul special şi importanţa strategică a relaţiilor noastre bilaterale”, a adăugat Li.

El i-a transmis lui Vladimir Putin „salutările cordiale” ale preşedintelui chinez Xi Jinping, a indicat Ministerul Apărării de la Beijing, într-un comunicat publicat luni.

„China este dispusă să lucreze cu Rusia” pentru „a întări comunicarea strategică între cele două armate” şi „a aduce noi contribuţii la menţinerea securităţii şi stabilităţii mondiale şi regionale”, adaugă comunicatul, care nu menţionează conflictul din Ucraina.

Putin: „Facem schimb regulat de informaţii utile”

În timpul întrevederii, la care a fost prezent şi ministru rus al apărării, Serghei Şoigu, Putin a salutat cooperarea militară între cele două state.

„Lucrăm activ prin intermediul departamentelor militare, facem schimb regulat de informaţii utile, cooperăm în domeniul militaro-tehnic şi desfăşurăm exerciţii comune”, a spus Putin.

„Este vorba, fără nicio îndoială, de un alt domeniu important care întăreşte natura (...) relaţiilor noastre”, a arătat preşedintele rus.

Vizita ministrului Li, care va dura până pe 19 aprilie, intervine după ce a lui Xi Jinping în martie la Moscova. În timpul summitului, Putin şi Xi şi-au afişat buna înţelegere, prezentându-se ca parteneri strategici determinaţi să reziste unui hegemonism american, adaugă AFP.

Li Shangfu, sancționat de SUA

Generalul Li Shangfu a fost numit ministru al apărării în guvernul chinez după ce Xi Jinping a câștigat al treilea mandat de lider absolut al Chinei.

Anterior, Li a condus programul Comisiei militare centrale de dezvoltare a armamentului. La fel ca predecesorul său Wei Fengh, Li va fi singurul reprezentant al armatei în noul cabinet.

Guvernul fostului preşedinte american Donald Trump a impus sancţiuni împotriva lui Li şi a departamentului său de dezvoltare a armelor în 2018, sub acuzaţia de a fi cumpărat arme de la compania rusă de stat Rosoboronexport.

Secretarul de stat american de la acea vreme, Mike Pompeo, a anunţat sancţiuni împotriva companiei chineze Equipment Development Department (EDD) şi a directorului său de atunci, Li Shangfu, pentru achiziţionarea de avioane de luptă Su-35 în 2017 şi de echipamente legate de sistemul de rachete sol-aer S-400 în 2018.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri