Galerie Foto Cel mai mic stat din lume are un singur locuitor permanent și se află în Europa. Are propria monedă și imn național

Data actualizării: Data publicării:
sealand (9)
Sealand sau Principatul Sealand, este cel mai mic stat din lume care are un singur locuitor permanent și se află în Europa FOTO: Profimedia Images

Sealand sau Principatul Sealand este o monarhie care are propria monedă, mărci poștale, constituție și imn național. Este un stat de mărimea a două terenuri de tenis, nerecunoscut de niciun stat membru ONU, care și-a declarat independența față de Marea Britanie în 1967. În prezent, „națiunea” numără... un singur locuitor permanent. „Familia regală”, în frunte cu șeful statului, prințul Michael, trăiește în Anglia.

Sealand se află pe fostul fort englez Maunsell Fort din Marea Nordului, situat la aproximativ 10 kilometri distanță de coasta Suffolk, Anglia și pretinde autoritate asupra spațiului maritim cu același nume din jurul insulei.

Sealand sau Principatul Sealand, este cel mai mic stat din lume care are un singur locuitor permanent și se află în Europa FOTO: Profimedia Images
Sealand sau Principatul Sealand, este cel mai mic stat din lume care are un singur locuitor permanent și se află în Europa FOTO: Profimedia Images

A fost declarată țară independentă și suverană la 2 septembrie 1967, după ce fortul a fost ocupat de către Paddy Roy Bates, un fost ofițer al armatei britanice aflat la acea vreme în conflict cu autoritatea britanică, și apropiații lui. De atunci el și urmașii lui au luptat în permanență ca existența principatului să fie recunoscută de către comunitatea internațională, pentru că, până acum, niciun stat membru ONU nu l-a recunoscut.

Familia Bates și câțiva apropiați au fost primii rezindenți din Sealand. Potrivit unui reportaj CBS, pe insulă nu au locuit niciodată mai mult de 10 persoane în același timp. În prezent, ea are un singur locuitor permanent, Michael Barrington, care este paznic, electrician, constructor și mecanic, fiind practic singura persoană care întreține clădirile care sunt pe insulă. Șeful statului, Michael Bates, sau prințul Michael, fiul lui Paddy Roy Bates, s-a mutat în casa familiei din Essex, Anglia, unde locuiește împreună cu soția și cei trei copii.

Paddy Roy Bates, care se mutase și el în casa din Essex încă din 1999, a murit în octombrie 2012, la vârsta de 91 de ani.

Familia Bates avea mari ambiții: voia să transforme Sealand într-un paradis fiscal, într-o insulă de lux, cu un cazinou. Dar în ultimii ani, pentru a menține Sealand pe linia de plutire, familia Bates a încercat tot felul de afaceri și inclusiv a colaborat cu antreprenori de pe internet care au investit milioane în proiecte pentru a transforma Sealand într-un paradis de date offshore.

Însă afacerea a eșuat lamentabil, iar Sealand a acumulat o datorie a cărei valoare nu a fost dezvăluită.

Dincolo de economia „țării”, familia Bates are afaceri cu fructe de mare, iar fiica lui Michael are o clinică unde face tratamente cu botox. 

În urmă cu șapte ani, prințul Michael s-a recăsătorit și a „produs” o nouă prințesă, Mae Shi, care a fost ofițer de artilerie în Armata Populară de Eliberare a Chinei.

La șase decenii după ce și-a întemeiat micuța țară privată, familia regală din Sealand spune că rămâne dedicată obiectivelor sale și speră că „epoca de aur” este aproape. Prințul Michael este sigur că marina britanică nu are de gând să revendice Sealand, dar dacă ar face-o, „aș scoate cel mai bun serviciu de porțelan și i-aș invita la o ceașcă bună de ceai”.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri