China: „Afirmațiile lui Shinzo Abe ne-au contestat în mod deschis suveranitatea”. Beijingul l-a convocat pe ambasadorul japonez

Data actualizării: Data publicării:
China and Taiwan relationship illustration
Foto: Getty Images

Ministerul de externe de la Beijing l-a convocat miercuri seară pe ambasadorul Japoniei în China pentru o „întâlnire de urgenţă”, după ce fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe a declarat că nici ţara sa şi nici Statele Unite nu ar putea sta deoparte în cazul în care China ar ataca Taiwanul, informează Reuters.

Asistenta ministrului chinez de externe Hua Chunying a calificat declaraţia lui Shinzo Abe drept „eronată” şi o încălcare a normelor de bază ale relaţiilor dintre China şi Japonia în cadrul întâlnirii cu ambasadorul japonez Shui Hideo, potrivit unui comunicat al ministerului de externe de la Beijing.

Afirmaţiile lui Abe „au contestat în mod deschis suveranitatea Chinei şi au oferit un sprijin neruşinat forţelor secesioniste din Taiwan”, a spus Hua.

„China se opune cu hotărâre acestui lucru”, se spune în comunicat, care adaugă că tonul protestelor adresate Japoniei a fost unul dur, transmite Agerpres.

Citește și Reuters: Taiwanul e ajutat, în secret, de 7 țări la producția flotei de submarine care ar putea fi folosite în cazul invaziei din China

Miercuri, în intervenţia sa la un forum virtual organizat de un think tank taiwanez, Shinzo Abe a spus că o invazie armată a Taiwanului ar reprezenta un pericol grav pentru Japonia.

"O urgență taiwaneză este o urgență japoneză, fiind astfel o urgență și pentru alianța japonezo-americană. Oamenii din Beijing, în special președintele Xi Jinping, nu ar trebui să facă niciodată o confuzie în această privință", a spus Abe.

Japonia găzduiește mai multe baze militare americane, inclusiv una în insula sudică Okinawa, la mică distanță cu avionul de Taiwan, care ar fi extrem de importantă pentru orice fel de suport american, în cazul unui atac chinez.

Abe, care a demisionat din funcţia de prim-ministru anul trecut, este şeful celei mai mari facţiuni din cadrul Partidului Liberal Democrat de guvernământ, în care îşi păstrează influenţa.

Citește și Cum Beijingul „vânează“ cetățenii din Taiwan. Peste 600 de persoane au fost extradate în China la îndemnul regimului lui Xi Jinping

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri