China recunoaște că și cel de-al doilea balon observat deasupra Americii Latine îi aparține: „S-a rătăcit pe cer”

Data actualizării: Data publicării:
balon spion
Oficialii americani știau de existența a încă patru baloane de supraveghere chineze, în afara celui care a zburat deasupra continentului american și care a fost doborât în februarie, arată documente scurse de la Pentagon. Foto: Profimedia Images

Guvernul chinez a recunoscut că balonul care a survolat vineri America Latină este tot al Chinei, însă a negat faptul că ar fi folosit pentru spionaj, scrie BBC.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, a declarat că aeronava s-a abătut de la rută, fiind scoasă din curs.

Un balon similar a fost doborât în ​​spațiul aerian al SUA de avioane militare sâmbătă, pe fondul acuzațiilor că ar fi fost folosit pentru supraveghere.

China a negat acuzațiile de spionaj, spunând că baloanele monitorizează vremea. Incidentul a dus la o dispută diplomatică între Washington și Beijing.

Vineri - înainte ca avioanele de luptă să doboare balonul în weekend - oficialii militari americani au spus că un al doilea balon chinez a fost zărit deasupra Americii Latine.

Luni, China a recunoscut că o aeronavă „a intrat accidental în spațiul aerian din America Latină și Caraibe”.

„Din cauza climei și a limitării în privința manevrabilității, acest balon a deviat serios de la traiectoria prevăzută și s-a rătăcit pe cer, deasupra Americii Latine și Caraibilor”, a declarat Mao Ning.

„Dirijabilul fără pilot în cauză, care a venit din China este de natură civilă și este folosit pentru teste de zbor”, a adăugat ea.

„China este o țară responsabilă și a respectat întotdeauna cu strictețe legea internațională pentru a informa și a trata în mod corespunzător toate părțile implicate, fără a reprezenta nicio amenințare pentru nicio țară”.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri