China se plânge că SUA au adus un distrugător cu rachete ghidate în apele sale și amenință cu „consecințe grave”

Data actualizării: Data publicării:
distrugătorul american USS Milius pe mare
Foto: Profimedia Images

Ministerul chinez al apărării a anunţat, vineri, că a trebuit din nou să supravegheze şi să alunge distrugătorul USS Milius al marinei americane care ar fi intrat în apele sale teritoriale din Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insulele Paracel, relatează Reuters.

„Cerem cu fermitate SUA să pună capăt imediat acestor acte provocatoare, în caz contrar vor trebui să suporte consecinţele grave ale unor incidente neprevăzute”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului apărării din China într-un comunicat. Marina americană a motivat că distrugătorul cu rachete ghidate nu a făcut decât să-şi afirme drepturile şi libertăţile de navigaţie.

„Revendicările maritime ilegale şi masive în Marea Chinei de Sud constituie o ameninţare serioasă pentru libertatea mărilor, inclusiv pentru libertatea de navigaţie şi de survol, liber-schimb şi comerţ neîngrădite, precum şi pentru libertatea oportunităţilor economice ale naţiunilor riverane Mării Chinei de Sud”, au precizat reprezentanții Flotei a 7-a a marinei americane. Forţele americane operează zilnic în Marea Chinei de Sud, potrivit marinei americane.

Este a doua zi consecutivă de înfruntare între SUA și China, pe fondul creşterii tensiunilor în Marea Chinei de Sud.

China revendică zone vaste din regiune care întretaie zonele economice exclusive ale mai multor ţări, între care şi Filipine. Fluxuri de mărfuri în valoare de miliarde de dolari tranzitează această cale navigabilă în fiecare an.

SUA au reacţionat, joi, la acuzațiile guvernului chinez, potrivit cărora o navă americană de război ar fi fost alungată din Marea Chinei de Sud, afirmând că această informaţie „este fals㔺i că nava americană „nu a fost expulzată”.

„Nava USS Milius desfăşoară operaţiuni de rutină în Marea Chinei de Sud şi nu a fost expulzată. Statele Unite vor continua zborurile, navigaţia şi operaţiunile acolo unde legile internaţionale o permit”, au precizat reprezentanții Flotei a 7-a a marinei americane.

Armata chineză anunţase, joi, că a „alungat” un distrugător american care intrase „ilegal” în apele din apropierea Insulelor Paracel, o zonă pe care China o dispută cu mai multe ţări din Asia de sud-est.

„USS Milius a intrat ilegal în marea teritorială a Insulelor Paracel fără aprobarea guvernului chinez, perturbând pacea şi stabilitatea în regiunea Mării Chinei de Sud”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al armatei chineze.

Tensiunea în Marea Chinei de Sud, unde Vietnamul, Brunei, Indonezia, Malaezia şi Taiwanul sunt în litigii cu China, a escaladat în ultimii ani cu altercaţii, acuzaţii reciproce între guvernele reclamante şi o prezenţă sporită a armatei chineze în zonă.

SUA acuză China de „constrângere şi intimidare” a ţărilor din zonă şi califică drept „ilegale” pretenţiile sale teritoriale, motivând prin hotărâri precum cea pronunţată de Tribunalul de la Haga în favoarea Filipinelor, în 2016, în litigiul privind un atol din apele acestei mări.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri