Cine a fost Nick Maimer, americanul ucis de mercenarii lui Prigojin la Bahmut? A făcut parte din Grupul Mozart, rivalul Grupului Wagner

Data actualizării: Data publicării:
Nick Maimer și Evgheni Prigojin
Șeful Wagner a spus că va trimite corpul americanului ucis în Bahmut înapoi în țara sa pentru că a murit în luptă demnă. Colaj foto: Profimedia / Facebook

Un fost soldat din forțele speciale americane care a călătorit în Ucraina ca să îi antreneze pe luptătorii ucraineni a murit în Bahmut după ce clădirea în care era s-a prăbușit sub focul de artilerie a armatei ruse, potrivit CNN. Inițial, Nick Maimer a făcut parte din Grupul Mozart, o companie militară privată formată din voluntari din Occident și înființată pentru a contracara activitățile Grupului Wagner.

„Din ceea ce înțeleg, [Maimer] le oferea [ucrainenilor] instructaj direct în acea zonă așa încât să poată continua să lupte și a fost prins în spatele liniilor inamice”, a spus fostul soldat american, locotenentul colonel în retragere Perry Blackburn.

„Este o perioadă nebună, nebună acum”, a mai spus Blackburn, fondatorul AFGfree, o organizație umanitară pentru care Maimer lucra în Ucraina. „Și apoi îl avem pe Nick care a murit acolo, este pur și simplu brutal”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Maimer s-a retras din activitate la finalul anului 2018, după mai bine de 20 de ani de serviciu militar, timp în care a fost premiat cu mai multe medalii, potrivit CNN.

Înainte să ajungă în Ucraina, Maimer s-a mutat în Spania unde a predat limba engleză, potrivit Newsweek.

Într-o postare pe Facebook pe data de 25 mai 2022, Maimer spunea că ajunsese în Ucraina cu trei săptămâni înainte și că inițial s-a alăturat Grupului Mozart, care începuse deja să opereze în țară.

Maimer a descris însă organizația drept „neprofesionistă”, precizând că a decis să părăsească grupul de luptători din Occident.

Membrii Grupului Mozart îi antrenau pe luptătorii ucraineni și îi ajutau să îi evacueze pe localnici din zonele atacate de armata rusă până când au rămas fără fonduri, potrivit The New York Times.

antrenamente-ucraina
Luptători voluntari iau parte la un antrenament organizat de Grupul Mozart în regiunea Donețk. Foto: Profimedia Images

Organizația s-a prăbușit apoi după ce s-a confruntat cu lipsa fondurilor, mai multe dezertări, lupte interne și o spargere a sediului său.

Înainte ca decesul său să fie confirmat de familie, mai multe conturi asociate cu Grupul Wagner de pe rețelele sociale au postat imagini cu liderul mercenarilor ruși într-o locație necunoscută din Bahmut.

În acea filmare, se poate vedea trupul neînsuflețit al unei persoane și Evgheni Prigojin care pare că ține în mână actele de identitate ale unui cetățean american.

Șeful Wagner spune apoi că va trimite corpul americanului înapoi în țara sa pentru că a murit în luptă demnă, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Înregistrarea exemplifică „promovarea continuă a brutalității și glorificarea războiului” perpetuate de membrii grupului paramilitar care nu se feresc să își arate bucuria față de moartea unui american, potrivit ISW.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri