Cine este „mini-Merkel”, politiciana care ar putea deveni succesoare cancelarului german la șefia CDU

Data actualizării: Data publicării:
Annegret Kramp-Karrenbauer și Angela Merkel
Annegret Kramp-Karrenbauer și Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel începe să-şi pregătească succesiunea, desemnând-o luni pe Annegret Kramp-Karrenbauer pentru postul de secretar general al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), numărul doi în partid, răspunzând astfel criticilor interne care reclamă o înnoire la vârful formaţiunii, notează AFP, citată de Agerpres.

image
Annegret Kramp-Karrenbauer și Angela Merkel



Desemnarea dnei Kramp-Karrenbauer a fost primită cu „o largă aprobare'' în cadrul conducerii partidului, a declarat Angela Merkel într-o conferinţă de presă comună cu Annegret Kramp-Karrenbauer.

Şefa guvernului din landul Saar şi considerată foarte apropiată de cancelar, Annegret Kramp-Karrenbauer, în vârstă de 55 de ani, urmează să devină secretar general al CDU, post strategic din care o va sprijini pe Angela Merkel, preşedinte al partidului din anul 2000.

Potrivit Angelei Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer este cea care a dorit să ocupe acest post. „Această idee m-a emoţionat şi m-a câştigat imediat'', a afirmat cancelarul, fără a o numi însă oficial pe Kramp-Karrenbauer drept succesoare la şefia guvernului.

Desemnată de media drept favorita cancelarului pentru a-i urma în funcţie, Kramp-Karrenbauer a respins potenţialul său statut de „prinţesă moştenitoare'', precizând că nu îşi însuşeşte „această etichetă''.

Ea îi va succeda deocamdată în postul de secretar general al CDU lui Peter Tauber, care şi-a anunţat demisia din motive de sănătate, pe fondul criticilor interne după rezultatul dezamăgitor de la ultimele alegeri federale.

Annegret Kramp-Karrenbauer va fi învestită oficial cu ocazia congresului CDU care va avea loc peste o săptămână la Berlin.

Acesta este „primul semnal clar în dezbaterea din jurul succesiunii'' cancelarului, dezbatere care va începe în cel mult patru ani, a comentat luni cotidianul Süddeutsche Zeitung.

Supranumită „Merkel a Saarlandului'' sau „mini-Merkel'' datorită apropierii ideologice şi de caracter cu cancelarul, Annegret Kramp-Karrenbauer este cunoscută sub iniţialele AKK.

Kramp-Karrenbauer, căsătorită şi mamă a trei copii, este licenţiată în ştiinţe politice şi drept public, şi se află la conducerea landului Saar, cel mai mic land german, din 2011.

Încă puţin cunoscută la nivel federal, fără experienţă ministerială naţională, ea este totuşi „extrem de populară'' în rândul CDU, remarcă săptămânalul Der Spiegel.

Angela Merkel i-a încredinţat un rol cheie în recentele negocieri care au rezultat într-un acord de coaliţie cu social-democraţii.

AKK are experienţa „marilor coaliţii'' cu centru-stânga şi conduce în Saarland o coaliţie cu aceştia pentru al doilea mandat consecutiv.

Ca şi dna Merkel, ea apără o direcţie centristă pentru CDU în faţa presiunilor în creştere pentru un viraj mai pronunţat la dreapta pentru contracararea ascensiunii extremiştilor de dreapta.

În schimb, AKK este mai fermă decât cancelarul în problema migranţilor şi, catolică practicantă - în timp Angela Merkel fiică de pastor, este protestantă -, este ostilă unei relaxări a interdicţiei de publicitate pentru avorturi.

Rădăcinile creştine şi sociale ale CDU trebuie luate în considerare în acelaşi mod ca şi cele conservatoare, „de la baza până la vârful partidului'', a prevenit luni dna Kramp-Karrenbauer.

Desemnarea sa vizează să le ofere garanţii contestatarilor din aripa de dreapta a partidului, care reclamă o înnoire la şefia formaţiunii.

Angela Merkel este confruntată de mai multe săptămâni cu o frondă în interiorul CDU, unde nemulţumirea de după alegeri s-a intensificat în urma numeroaselor concesii făcute de cancelar pentru a guverna cu social-democraţii. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri