Cine sunt candidații în alegerile prezidențiale din Taiwan și ce miză au ele pentru cele mai mari superputeri ale lumii

Data publicării:
principalii candidați în alegerile prezidențiale din Taiwan
Problema Chinei, care a declarat de mai multe ori în ultimul timp că „reunificarea cu Taiwanul este inevitabilă”, este subiectul care domină ultima etapă a campaniei electorale. Colaj foto: Profimedia Images

Într-un an plin de alegeri cruciale, consecințele alegerilor prezidențiale dintr-un mic arhipelag cu o populație de 24 de milioane de oameni se vor resimți în toată lumea. Pe data de 13 ianuarie, votanții din Taiwan își vor alege un nou președinte care va da tonul relațiilor dintre cele mai mari două superputeri din lume pentru mulți ani de acum înainte, scrie The Guardian.

Cu toate că Partidul Comunist Chinez (PCC) nu a condus niciodată Taiwanul, acesta revendică întreg teritoriul statului ca făcând parte din Republica Populară Chineză și nu a exclus ocuparea cu forța a insulei în vederea „reunificării” țării. Dar, o proporție tot mai mare a populației din Taiwan se consideră taiwaneză și nu chineză și nu își dorește să aibă nimic de-a face cu Beijingul.

SUA au promis că vor susține Taiwanul în eventualitatea unei incursiuni a Chinei, cu toate că nu se știe sigur ce formă va lua acest sprijin - o politică numită „ambiguitate strategică”. Toate acestea fac din Taiwan unul dintre cele mai incendiare puncte de contact în relațiile SUA-China.

Pentru alegătorii din Taiwan, problema candidatului cel mai în măsură să mențină pacea de ambele părți ale strâmtorii Taiwan este una existențială. Mulți dintre ei sunt îngrijorați și de alte probleme care nu au legătură cu China.

Oricare va fi decizia lor, consecințele alegerilor se vor resimți în toată regiunea.

Cine sunt candidații

Favoritul la câștigarea alegerilor este Lai Ching-te, reprezentantul Partidului Democrat Progresist (DPP), aflat acum la putere. Lai este vicepreședintele lui Tsai Ing-wen, care nu va mai putea rămâne în fruntea țării din cauză că a atins limita maximă de două mandate (2016-2020, 2020-2024).

Lai și cel pe care l-a ales să ocupe poziția de vice-președinte, fostul trimis taiwanez în SUA, Hsiao Bi-Khim, reprezintă alegerea continuității.

DPP crede că menținerea statu-quo-ului pașnic în Taiwan se bazează pe construirea unor relații mai puternice la nivel internațional, în special cu SUA.

lai-ching-te-taiwan-alegeri
Lai Ching-te este favoritul la câștigarea alegerilor. Foto: Profimedia Images

Unii analiști cred că Lai nu este văzut cu ochi la fel de buni ca Tsai sau Hsiao la Washington, ceea ce ar explica parțial motivul pentru care el l-a ales pe Hsiao să candideze împreună cu el, în ciuda faptului că este vizat de sancțiuni din partea Chinei.

Lai este detestat fără echivoc de guvernul de la Beijing, care a spus despre el că este un „agitator absolut”.

Principalul său contracandidat este amabilul Hou You-yi de la partidul mai conservator Kuomintang (KMT). Hou este un fost polițist și un foarte popular primar al New Taipei City.

KMT, care se confruntă de mult timp cu o imagine de partid elitist, speră că faptul că Hou se trage din clasa muncitoare să ajute partidul să câștige încrederea unei mai mari părți a populației. KMT încearcă în acest fel să unească baza lor formată din votanți mai în vârstă cu tinerii taiwanezi.

Taiwan Presidential Election Campaign - 03 Dec 2023
Principalul contracandidat al favoritului este Hou You-yi de la partidul mai conservator Kuomintang. Foto: Profimedia Images

Imaginea de om de rând a lui Hou s-ar putea să fie chiar principala sa slăbiciune, întrucât unii se tem că el nu are destulă experiență în materie de politică externă pentru a gestiona relațiile complicate pe care Taiwanul le are cu SUA și China.

Hou susține că cea mai bună metodă pentru a menține pacea este prin cultivarea relațiilor economice și a dialogului deschis cu China, cu toate că a respins ideea unui Taiwan independent și a modelului „o țară, două sisteme” promovat de partidul comunist din China, ceea ce i-a lăsat pe unii votanți nedumeriți cu privire la poziția lui Hou față de China.

Candidatul care amenință să dea toate calculele peste cap este Ko Wen-je, care face parte din nou-formatul Partid Popular al Taiwanului (TPP). Ko este un fost primar foarte popular al Taipeiului care a lucrat ca chirurg înainte să intre în politică în 2014.

Ko s-a folosit de experiența sa științifică pentru a-și prezenta poziția sa de tehnocrat care ar fi o alegere sigură pentru prezidențiale. Profesia sa de bază uneori l-a pus în încurcătură. Ko a stârnit un scandal anul trecut când a comparat relațiile dintre China și Taiwan cu tratamentul pentru cancerul de prostată.

Ko-wen-je-alegeri-taiwan
Ko Wen-je a fost chirurg înainte să intre în politică și ar putea acum să dea peste cap calculele celorlalți doi candidați. Foto: Profimedia Images

Ko a spus că pacienții cu cancer de prostată pot de multe ori să trăiască bine mulți ani, în timp ce înlăturarea prostatei „poate provoca o moarte și mai rapidă”. Se voia o metaforă despre importanța coexistenței cu inamicii, dar a fost criticată de mulți, inclusiv de Asociația Urologică din Taiwan.

Ko susține că TPP oferă o „cale de mijloc” între DPP și MKT în privința relației cu China, dar adevărul este că politicile sale sunt mai apropiate de cele ale KMT.

Care sunt principalele subiecte de dezbatere

Problema abordării Chinei domină ultima parte a campaniei electorale. Cu toate că Taiwan a trăit mult timp sub amenințarea unei invazii a Chinei, situația a devenit și mai tensionată în ultimii ani - tot mai multe exerciții militare și analize din venite din Statele Unite care sugerează că Beijingul ar putea să anexeze Taiwanul în următorul deceniu.

China și KMT au descris votul ca o alegere între război și pace. Dar astfel de afirmații nu i-au speriat pe alegători să voteze cu DPP. Tsai s-a întors la putere în 2020, câștigând clar alegerile prezidențiale, iar acum a repetat mesajul pentru a-l susține pe Lai: „Nu vrem o pace în stil Hong Kong. Vrem o pace demnă.”

Hou, în schimb, susține că un vot pentru DPP înseamnă un vot pentru „trimiterea tuturor pe câmpul de luptă”, întrucât ar provoca un război cu China.

Cu toate că inflația este destul de mică în comparație cu alte locuri de pe glob - 2,92% în noiembrie - mulți oameni resimt costul prea crescut al traiului. Peste o treime din populație spune că dezvoltarea economică este cea mai mare problema pe care următorul președinte o va întâmpina.

xi-jinping
„Realizarea reunificării complete a patriei mamă este o evoluție inevitabilă, este îndreptățită și este ceea ce oamenii își doresc. Patria mamă trebuie și va fi reunificată”, a spus Xi. Foto: Profimedia Images

Lai și Hou au promis că vor crește salariul minim - o veste importantă în special pentru alegătorii tineri.

Fiind un arhipelag mic și stâncos, Taiwan se bazează în proporție de aproape 97% pe importul de energie din străinătate. Securitatea energetică este o îngrijorare principală pentru mulți votanți.

În 2017, 2019 și 2022, au avut loc pene mari de curent care au afectat milioane de familii. În cazul unei blocade a Chinei, rezervele de gaz, cărbune și petrol s-ar epuiza după 200 de zile.

Această problemă a adus din nou în discuție posibilitatea repunerii în funcțiune a programului de energie nucleară a Taiwanului, care a fost neglijat odată cu venirea la putere a lui Tsai în 2016.

Singura centrală nucleară rămasă în funcțiune ar urma să fie închisă în 2025. Hou a promis că va reconstrui capacitatea de energie nucleară a Taiwanului, cu toate că un referendum din 2021 a arătat că mulți alegători privesc cu neîncredere construirea de noi centrale nucleare.

alegeri-taiwan
Principalele preocupări ale alegătorilor din Taiwan sunt legate de China, securitatea energetică și costul ridicat al traiului pe insulă. Foto: Profimedia Images

Ce înseamnă votul din Taiwan pentru China

Beijingul urmărește cu mare atenție ce se va întâmpla în Taiwan în următoarele zile și va pune o presiune tot mai mare. Într-un discurs susținut de Anul Nou, Xi Jinping a spus că „reunificarea cu patria mamă este o inevitabilitate istorică”.

Partidul comunist chinez speră că își va putea îndeplini obiectivele fără să fie nevoit să declanșeze un război, dar, în cazul în care Lai va câștiga alegerile, „nu ar trebui să fim surprinși dacă Beijingul nu va mai aștepta până la inaugurarea sa din luna mai ca să treacă la acțiune”, potrivit analistului Bill Bishop.

Beijingul ar putea atunci să anuleze acordul economic semnat în 2010 și este de așteptat ca exercițiile militare desfășurate de China în jurul Taiwanului să fie tot mai intense.

Indiferent de cine câștigă alegerile din 13 ianuarie, următorul președinte al Taiwanului nu va putea fi sigur de relațiile cu SUA până ce nu se va cunoaște și rezultatul alegerilor prezidențiale din America în noiembrie.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri