CNN: De ce arma secretă a Ucrainei în lupta contra Rusiei a devenit tot mai greu de folosit

Data actualizării: Data publicării:
operator de drone în Ucraina
Operatorii de drone ucraineni din Herson au văzut mișcări mari de trupe pe teritoriul ocupat de ruși și se tem că inamicul pregătește o nouă ofensivă în regiune. Foto: Profimedia Images

Operatorii de drone au fost de mai mult timp arma secretă a Ucrainei în războiul contra Rusiei. Dar, în ultimul timp, misiunea lor a devenit tot mai grea, ucrainenii recunoscând că pierd aproape un sfert din dronele pe care le lansează din cauza sistemelor de război electronic folosite de ruși, relatează CNN.

Centrul unei astfel de unități de operatori de drone din regiunea Herson a fost bombardat de ruși, dar soldații ucraineni continuă zilnic să vâneze ținte noi, exploatând fiecare greșeală a adversarului.

Ucrainenii trimit întâi dronele de recunoaștere pentru a depista mișcările inamicilor. Odată ce își găsesc ținta, ei lansează drona kamikaze încărcată cu explozibili care lovește locul în care se adăpostesc rușii. O dronă monitorizează situația de la înălțime, cealaltă lovește ținta.

Soldații ucraineni pregătesc rapid o altă dronă de atac. Vânătoarea nu este un joc, dar este condusă cu echipamente asemănătoare celor folosite în jocurile video – un fel de „gamepad” cu care sunt controlate dronele și niște ochelari care seamănă cu căștile de realitate virtuală prin care operatorii se conectează la camera video montată pe dronă.

Ucrainenii pierd aproape un sfert din dronele pe care le au la dispoziție din cauza sistemelor de război electronic cu care rușii le bruiază semnalul GPS.

Russia Ukraine Military Operation UAVы
Rușii au propriile lor unități de operatori de drone, care sunt active în Ucraina. Foto: Profimedia Images

„Bruiajul s-a agravat. Ne afectează mai mult. Dar nu ne vom da bătuți. Trebuie să îl ocolim ca șerpii, să inventăm lucruri, să experimentăm”, spune unul dintre operatorii de drone ucraineni.

Ucrainenii reperează un soldat rus care se îndreaptă într-o casă – ea devine următoarea lor țintă. Lovesc din nou. Ar putea fi unul dintre locurile din care rușii trag cu mortierul.

Rușii sunt nevoiți de multe ori să rămână în adăposturile lovite de ucraineni cu toate că sunt răniți pentru a nu atrage și mai multe drone asupra lor.

„De obicei așteaptă. Nu fug imediat”, spune soldatul ucrainean, care mai trimite o dronă. Dintr-o dată, ecranul devine negru, iar operatorii de drone pierd temporar contactul cu ultima dronă lansată.

Internetul a picat, dar ucrainenii reușesc să continue atacul cu ajutorul unui i-Phone.

„Totul este distrus de drone și artilerie”

Casa pe care au bombardat-o este cuprinsă de flăcări. Se poate ca rușii să își fi depozitat acolo muniția, care acum s-a aprins. „E ceva înăuntru. Ar putea fi muniție”, spune unul dintre soldații ucraineni.

Ei nu văd niciodată chipurile rușilor și nici nu simt mirosul de fum, iar sunetul exploziilor se aude doar după câteva secunde de la producerea lor. Reperează inamicul, lansează drona, lovesc ținta. Procesul se repetă toată ziua.

Uneori ei sunt cei care se bucură, iar inamicii urlă de durere; alteori, situația se inversează. Atacurile continuă fără oprire în fiecare zi.

Russia Ukraine Military Operation UAVs
Vânătoarea cu drone din Ucraina nu este un joc, dar este condusă cu echipamente asemănătoare celor folosite în jocurile video. Foto: Profimedia Images

Unitatea operatorilor de drone se află în orașul Herson, care a fost invadat și ocupat de ruși și apoi eliberat de ucraineni. Soldații sunt îngrijorați de ceea ce au văzut la 20 de kilometri de pozițiile lor.

Armata rusă pare că pregătește o nouă ofensivă în zonă și s-ar putea să atace din nou orașul Herson.

Cu toate că în unele zone, precum în jurul orașelor Avdiivka și Bahmut, rușii au reușit să mai avanseze și să cucerească noi teritorii, în alte regiuni, ca în Herson sau Harkov, soldații de ambele părți ale liniei frontului nu știu ce să facă pentru a avansa, potrivit Insider.

„Totul este distrus de drone și artilerie”, a povestit un operator de drone din armata ucraineană. Cerul de deasupra Harkovului este plin de drone, iar tacticile militare tradiționale sunt „aproape inutile”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri