CNN: Serviciile ucrainene spun că Rusia își crește prezența la graniță, dar că trupele sunt insuficiente pentru o invazie

Data publicării:
Tanchist
Trupe rusești rămân concentrate în apropierea granițelor Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Desfășurarea de trupe ruse de la granițele Ucrainei este în creștere, în ciuda mesajelor transmise de Moscova, însă numărul militarilor nu este suficient de mare pentru o invazie, susțin serviciile de informații ucrainene într-un raport transmis CNN.

Numărul total de trupe de la graniță a crescut în ultimele zile la peste 148.000, acesta incluzând 126.000 de trupe la sol, se arată în raportul serviciilor ucrainene.

Conform acestuia, 87 de grupuri de batalioane tactice ruse se află în alertă constantă în jurul Ucrainei, în creștere de la 53. Aceste grupuri de luptă sunt formații care adună, între 800 și 1.000 de militari ruși.

Cifrele despre care vorbesc ucrainenii confirmă și cele mai recente evaluări ale SUA, însă susținerea conform căreia trupele ruse nu ar fi suficiente pentru o invazie la scară largă contrazice evaluările recente ale americanilor și europenilor, care avertizează că invazia ar putea fi lansată în orice moment.

Citiți și: România va avea un Grup de Luptă Permanent al NATO. Decizia, luată la reuniunea miniștrilor apărării din Alianță

„Contingentul militar rus din apropierea graniței ucrainene este insuficient pentru a duce la bun sfârșit o agresiune armată la scară largă împotriva Ucrainei”, se arată în raportul serviciilor de informații de la Kiev.

Serviciile ucrainene cred că Rusia și-a concentrat eforturile pe „destabilizarea situației interne din Ucraina”, folosind tactici punitive din punct de vedere economic și în ce privește sectorul energetic, dar și atacuri cibernetice.

Recent, mai multe site-uri ucrainene au fost țintite de un atac cibernetic masiv. Țintite au fost bănci și organizații guvernamentale ucrainene. Nu se încă clar cine este autorul atacurilor, însă, autoritățile ucrainene dau vina pe Rusia.

Serviciile din Ucraina acuză, de asemenea, Moscova, că „ocupă gradual Belarusul”, sugerând că Rusia va continua să-și accentueze prezența militară în această țară. Conform raportului, Belarusul este „un teatru de operațiuni desăvârșit” pe care Rusia îl folosește „pentru agresiuni în Europa de Est”.

Citiți și: Zelenski le cere magnaților și politicienilor care au fugit din Ucraina să se întoarcă: Este datoria voastră să fiți cu noi, poporul

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri