Comisia Europeană cere statelor UE să fie pregătite să introducă noi restricții de călătorie din cauza variantei Omicron

Data actualizării: Data publicării:
omicron uniunea europeana
Europa se confruntă cu o creștere a cazurilor de COVID-19 și un număr tot mai mare de infecții cu varianta Omicron. Foto: Profimedia Images

Țările Uniunii Europene trebuie să își revizuiască zilnic restricțiile de călătorie și să administreze rapid doza booster pentru a-și proteja cetățenii de varianta Omicron a coronavirusului, a transmis miercuri Comisia Europeană.

Europa se confruntă cu o creștere a cazurilor de COVID-19 și un număr tot mai mare de infecții cu varianta Omicron pe care Organizația Mondială a Sănătății a numit-o ​​ca o variantă îngrijorătoare din cauza multiplelor sale mutații.

„Ne confruntăm în acest moment cu o dublă provocare”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă. „Pe de o parte, suntem în mijlocul celui de-al patrulea val... Pe de altă parte, ne confruntăm cu o nouă amenințare, care este noua variantă Omicron”.

Executivul UE a spus că cei 27 de membri ai UE trebuie să intensifice campaniile de vaccinare, aproximativ 66% din populația totală a UE fiind acum vaccinată. Vaccinurile pentru copiii între cinci și 11 ani vor fi eligibile începând cu 13 decembrie.

Von der Leyen a mai spus că, având în vedere că BionTech/Pfizer și Moderna se pregătesc să livreze 360 de milioane de doze suplimentare până la sfârșitul lunii martie, există doze suficiente pentru administrarea boosterului.

„Trebuie să acționăm rapid și hotărât pentru a limita răspândirea virusului și a atenua impactul”, a declarat și Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară. „Acolo unde este necesar, trebuie introduse măsuri eficiente de sănătate publică, inclusiv distanțare socială și măști”, a mai spus aceasta.

De asemenea, Comisia a îndemnat membrii UE să se angajeze să revizuiască zilnic restricțiile de călătorie și să fie pregătiți să impună toate controalele necesare, inclusiv acțiuni decisive în cazul în care varianta Omicron se va răspândi.

Majoritatea țărilor UE au impus interdicții de călătorie pentru rezidenții din Africa de Sud, unde Omicron a fost detectat pentru prima dată, precum și pentru alte țări din jur.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri