Comisia Europeană propune noi norme pentru combaterea abuzului sexual asupra copiilor

Data publicării:
fata-care-plange-intr-un-colt-cu-capul-in-maini-
Foto: Guliver/GettyImages

Comisia Europeană prezintă miercuri o propunere privind un nou act legislativ al UE care să prevină și să combată abuzul sexual online asupra copiilor.

Noile norme vor contribui la salvarea copiilor și la protejarea lor împotriva unor noi abuzuri, la împiedicarea reapariției online a materialelor care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor și la aducerea infractorilor în fața justiției, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Numai în 2021 au fost raportate în întreaga lume 85 de milioane de fotografii și videoclipuri care prezintă abuzuri sexuale asupra copiilor, iar multe alte astfel de cazuri nu sunt raportate. Pandemia de COVID-19 a agravat această problemă, fundația Internet Watch constatând că, în comparație cu anul precedent, în 2021 au crescut cu 64 % cazurile de abuz sexual asupra copiilor care au fost raportate și confirmate.

Noile norme propuse de Comisia Europeană

  • evaluarea obligatorie a riscurilor și măsuri de diminuare a riscurilor: Furnizorii de servicii de găzduire sau de comunicații interpersonale vor trebui să evalueze riscul de utilizare abuzivă a serviciilor lor pentru diseminarea de materiale care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor sau pentru ademenirea minorilor în scopuri sexuale, acțiune cunoscută sub denumirea de „grooming”. Furnizorii vor trebui, de asemenea, să propună măsuri de diminuare a riscurilor.
  • obligații de detectare specifică, pe baza unui ordin de detectare: Statele membre vor trebui să desemneze autorități naționale responsabile cu examinarea evaluării riscurilor. În cazul în care respectivele autorități stabilesc că persistă un risc semnificativ, acestea pot solicita unei instanțe judecătorești sau unei autorități naționale independente să emită un ordin de detectare pentru materiale cunoscute sau noi care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor sau pentru cazuri cunoscute sau noi de „grooming”. Ordinele de detectare sunt limitate în timp și vizează un anumit tip de conținut în cadrul unui anumit serviciu.
  • garanții solide privind detectarea: Întreprinderile care au primit un ordin de detectare vor putea să identifice conținutul numai utilizând indicatori de abuz sexual asupra copiilor verificați și furnizați de Centrul UE. Tehnologiile de detectare trebuie să fie utilizate numai în scopul detectării abuzului sexual asupra copiilor. Furnizorii vor trebui să implementeze tehnologii care să fie cel mai puțin intruzive asupra vieții private, în conformitate cu stadiul actual al tehnologiei din sector, și care să limiteze cât mai mult posibil rata de eroare a rezultatelor fals pozitive.
  • obligații clare de raportare: Furnizorii care au detectat abuzuri sexuale online asupra copiilor vor trebui să le raporteze Centrului UE.
  • eliminarea efectivă: Autoritățile naționale pot emite ordine de eliminare în cazul în care materialele care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor nu sunt retrase rapid. Furnizorii de servicii de acces la internet vor trebui, de asemenea, să dezactiveze accesul la imagini și la videoclipuri care nu pot fi retrase, de exemplu deoarece sunt găzduite în afara UE în jurisdicții necooperante.
  • reducerea expunerii la „grooming”: Normele impun magazinelor de aplicații să se asigure că minorii sunt împiedicați să descarce aplicații care îi pot expune unui risc ridicat de ademenire în scopuri sexuale.
  • mecanisme solide de supraveghere și căi de atac: Ordinele de detectare vor fi emise de instanțe judecătorești sau de autorități naționale independente. Pentru a reduce la minimum riscul detectării și raportării eronate, Centrul UE va verifica rapoartele furnizorilor privind potențialele abuzuri sexuale online asupra copiilor înainte de a le transmite autorităților de aplicare a legii și Europol. Atât furnizorii, cât și utilizatorii vor avea dreptul de a ataca în instanță orice măsură care îi afectează.

 

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri