Consiliul Europei: Este „imperativ să se facă dreptate victimelor atrocităților” războiului din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
oameni imbracati in costume albe care muta saci cu cadavre
Investigatorii ucraineni și internaționali caută dovezi ale crimelor de război comise în Bucha și alte localități din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a insistat vineri asupra „imperativului de a se face dreptate” victimelor războiului din Ucraina, în timp ce conflictul are „efecte dezastruoase” asupra drepturilor omului ale populaţiei, informează AFP.

„Atacul Federaţiei Ruse a provocat încălcări grave şi masive ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar, cu efecte dezastruoase asupra exercitării practic a tuturor drepturilor omului de către populaţia din Ucraina”, a rezumat Dunja Mijatovic într-un memorandum despre consecinţele războiului.

Ea citează în special „execuţii arbitrare”, „dispariţii forţate”, „încălcări ale dreptului la proprietate”, „cazuri de tortură şi de maltratări”, „violenţe sexuale” şi detenţii arbitrare, informează Agerpres.

Dacă toate aceste alegaţii de atingere aduse drepturilor omului „ar trebui să facă obiectul unei anchete aprofundate, prioritatea trebuie să fie acum de a crea condiţii sigure pentru supravieţuitori, de a li se asigura un acces efectiv la căile de recurs şi justiţie şi de a privilegia protecţia demnităţii şi bunăstării lor”, a subliniat Mijatovic, invitând să se acorde o „atenţie specială şi urgentă” copiilor şi femeilor.

Potrivit Comisarului pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, este „imperativ să se facă dreptate victimelor atrocităţilor”.

„Federaţia Rusă şi Ucraina au amândouă obligaţia de a ancheta şi de a-i urmări pe autorii încălcărilor masive ale drepturilor omului şi ai infracţiunilor grave împotriva dreptului umanitar internaţional”, a afirmat ea.

Consiliul Europei, care reuneşte 46 de state de pe continentul european, între care şi Ucraina, îşi are sediul la Strasbourg, în estul Franţei, în apropiere de frontiera germană. Rusia, care a atacat Ucraina în 24 februarie, a părăsit această instituţie la 15 martie, înainte de a fi exclusă în mod oficial în ziua următoare.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri