Consiliul NATO-Rusia se redeschide după o pauză de peste doi ani, pentru discuții legate de criza din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
jens stoltenberg
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Foto: Profimedia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat o întâlnire specială a ambasadorilor alianței cu oficiali ruși în formatul Consiliului NATO-Rusia pentru data de 12 ianuarie, într-o nouă încercare de a dialoga pentru detensionarea crizei din Ucraina, a transmis un oficial NATO, marți, citat de Reuters.

NATO a încercat de mai multe luni redeschiderea Consiliului NATO-Rusia pentru discuții legate de situația din Ucraina. Consiliul, un format folosit din 2002, însă suspendat în ultimii doi ani, se va reuni în 12 ianuarie, după discuțiile între oficiali americani și ruși programate pentru 10 ianuarie, la Geneva.

Moscova a cerut garanții din partea Occidentului că NATO își va opri extinderea spre est și că își va încheia cooperarea militară cu Ucraina și cu Georgia.

„Orice dialog cu Rusia ar trebui să aibă loc pe bază de reciprocitate, să răspundă la îngrijorările NATO cu privire la acțiunile Rusiei și să aibă loc în consultare cu partenerii europeni ai NATO”, a spus oficialul citat.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a confirmat că oficiali ruși vor participa la întâlnirea Consiliului de la Bruxelles.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri