Coreea de Sud a tras focuri de somaţie pentru a respinge o navă de patrulare nord-coreeană

Data publicării:
South Korean patrol boat fires during a drill off the western coast town of Taean
Foto: Profimedia

Armata sud-coreeană a tras focuri de somaţie pentru a respinge o navă de patrulare a Coreei de Nord, care a trecut frontiera maritimă contestată între cele două ţări, a anunţat duminică Seulul.

Nava a încălcat Linia Nordică de Delimitare, cunoscută sub numele său în engleză de Northern Limit Line (NLL), sâmbătă, lângă insula sud-coreeană Baekryeong, a precizat statul-major interarme al Coreei de Sud într-un comunicat.

„Nava de mare viteză a marinei noastre a trimis mesaje de avertisment, a efectuat tiruri de somaţie şi a respins imediat” nava de patrulare nord-coreeană, se arată în comunicatul citat de AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

„Armata noastră este pregătită să facă faţă diverselor provocări şi să menţină o poziţie de luptă decisivă, supraveghind în acelaşi timp din aproape mişcările inamicului”, subliniază aceeaşi sursă.

Frontiera maritimă de facto, ce nu a fost niciodată recunoscută oficial de Phenian, este de multă vreme scena unor tensiuni între cele două Corei. Cele două ţări sunt tehnic încă în război după ce Războiul din Coreea din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu, fără un tratat de pace.

În timpul testelor de arme întreprinse de Phenian anul trecut, o rachetă a aterizat la sud de această linie, lângă apele teritoriale sud-coreene, pentru prima dată de la sfârşitul războiului.

Ca răspuns, Seulul a lansat trei rachete, a suspendat rutele aeriene şi i-a avertizat pe locuitorii insulelor din regiune să se refugieze în buncăre.

Coreea de Nord şi-a înmulţit în ultimele luni testele de arme şi a declarat că statutul său de putere nucleară este „ireversibil”, închizând definitiv uşa oricărei negocieri asupra dezarmării sale.

Coreea de Sud şi SUA şi-au întărit cooperarea militară şi şi-au înmulţit manevrele comune de mare amploare în regiune, ceea ce a stârnit furia Phenianului, care consideră aceste exerciţii drept repetiţii generale pentru o invadare a teritoriului său sau pentru o răsturnare a regimului său.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri