Video&Foto Cum a funcționat scutul Iron Dome în momentul în care Hamas lansează o ploaie de rachete asupra Israelului

Data actualizării: Data publicării:
lumini pe cer deasupra unui oras de la exploziile provocate de interceptorii iron dome
Interceptorii Iron Dome produc o explozie în aer în momentul în care își întâlnesc ținta Foto: Profimedia

Un sunet familiar a revenit în sudul Israelului, pe măsură ce spirala violențelor se întețește: țiuitul sirenelor care anunță atacuri cu rachete din Gaza și exploziile interceptorilor din scutul Iron Dome. 

Braţul armat al Hamas susține că a lansat 130 de rachete, marți seara, în direcţia Tel Aviv-ului. Majoritatea proiectilelor din Gaza au fost interceptate însă de sistemul israelian antirachetă Iron Dome. Ore în șir s-a auzit zgomotul sirenelor și sunetul interceptoarelor antirachetă.

Ambasada Israelului la București a postat marți seara pe Facebook un filmuleț care arată cum funcționează scutul antirachetă Iron Dome.

„Iron Dome în acțiune, interceptând din zecile de rachete lansate în seara aceasta din Gaza către centrul Israelului. Hamas este responsabil pentru această periculoasă escaladare care amenință siguranța a milioane de copii, femei și bărbați din Israel”, acuză Ambasada.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cu puţin înainte de ora locală 21:00 (ora 18:00 GMT), Hamas a anunţat că va lovi dur Israelul după ce forţele aeriene israeliene au distrus o clădire din Fâşia Gaza, Hanadi Tower, în care îşi aveau birourile lideri politici ai mişcării islamiste palestiniene Hamas. Imediat, sirenele au început să sune la Tel Aviv şi în oraşele din jur. 

Înainte de atacul de marți seara care a vizat Tel Avivul, începând de luni, aproximativ 500 de rachete au fost lansate de diferite grupuri palestiniene din Fâşia Gaza spre Israel, potrivit armatei israeliene. Aceste lovituri aeriene s-au soldat până acum cu trei morţi şi zeci de răniţi în Israel. Însă acest bilanț ar fi fost cu siguranță mult mai grav, în lipsa sistemului antirachetă al Israelului denumit „Iron Dome” (cupola de fier - n.r.)

Ce este Iron Dome

Iron Dome este un sistem de apărare antiaeriană dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite.

Pus în funcțiune în 2011, rolul lui este de a opri rachetele cu rază scurtă de acțiune și proiectilele trase din Gaza.

Pentru amenințările cu rază medie și lungă de acțiune, inclusiv avioane, drone, rachete, Israelul are alte două sisteme separate, botezate „Praștia lui David” și „Săgeata”, scrie The Washington Post.

Iron Dome se bazează pe un sistem de analiză radar pentru a depista o amenințare. Lansează un interceptor numai dacă proiectilul amenință să lovească zone populate sau infrastructură de bază.

Interceptorii sunt lansați vertical, fie de unități mobile, fie din puncte fixe. Ei lovesc racheta în aer și produc o explozie care se vede ca o lumină pe cer, în momentul impactului.

Oficiali din domeniul apărării israeliene au declarat că partea hardware a sistemului nu a fost modificată de la punerea sa în funcțiune, în schimb au fost operate actualizări de software care au făcut sistemul mult mai performant. 

Urmăriți mai jos o galerie foto cu imagini care surprind interceptorii Iron Dome în acțiune:

Un interceptor Iron Dome este lansat de la o baterie de la sol Foto: Profimedia
Un interceptor Iron Dome este lansat de la o baterie de la sol Foto: Profimedia

Care este rata de succes a sistemului Iron Dome

Autoritățile israeliene din domeniul apărării susțin că sistemul a oprit mii de rachete și proiectile să-și lovească țintele, având o eficiență de peste 90 la sută.

Experții spun că Hamas și Jihadul Islamic au zeci de mii de rachete care adesea sunt confecționate destul de rudimentar, doar din explozibil pus într-o carcasă metalică, la costuri mici, de câteva sute de dolari. Marți după-amiază, în numai o oră, peste 200 de rachete au lovit sudul Israelului.  În zona Ashkelon, aflată chiar lângă Gaza, două persoane au fost ucise și trei rănite. Într-adevăr, Iron Dome este mai puțin eficient la o rază mai mică de 5 kilometri.

Și chiar dacă unii analiști pun la îndoială super-eficiența sistemului, motivând că și grupările Hamas și Jihadul Islamic și-au adaptat sistemele lor de artilerie, Iron Dome a schimbat viața multor israelieni în ultimii ani, permițându-le să ajungă la o anumită normalitate, mai ales în zonele din sudul țării, care cândva trăiau sub teroarea tirurilor zilnice. 

 

Costul relativ mic al sistemului - pentru că reacționează numai în cazul unor amenințări specifice, are nevoie de mai puțini interceptori - îl face atractiv și pentru alte guverne, inclusiv armata SUA, care a cumpărat deja două baterii. Un interceptor ar costa în jur de 80.000 de dolari, potrivit presei israeliene.

De curând, și Ungaria a anunțat că va achiziționa sistemul Iron Dome, primele echipamente radar urmând să fie livrate în 2022.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri