Curtea Supremă din Pakistan a decis că arestarea fostului premier Imran Khan este ilegală, după ce au murit 10 oameni la proteste

Data actualizării: Data publicării:
imran khan fost premier al pakistanului tine un discurs la un miting
Imran Khan, fostul premier al Pakistanului. FOTO: Profimedia Images

Curtea Supremă din Pakistan a decis că arestarea dramatică a fostului prim-ministru Imran Khan din această săptămână, sub acuzația de corupție, este ilegală, și a dispus eliberarea imediată a acestuia, relatează BBC.

Imran Khan a fost arestat marţi în faţa Înaltei Curţi din capitala Islamabad de zeci de membri ai unei forţe paramilitare care, veniţi cu vehicule blindate de transport, l-au săltat după ce a intrat în incinta tribunalului şi apoi l-au scos de acolo băgându-l într-o dubă. Avocații fostului premier pakistanez au susținut că arestarea acestuia a fost ilegală.

Cel puțin 10 persoane au fost ucise și 2.000 au fost arestate, în urma protestelor violente care au cuprins țara de când a fost reținut. Liderul opoziției, înlăturat printr-un vot de încredere în aprilie anul trecut, a fost adus în judecată la ordinul principalului judecător din Pakistan. „Arestarea dumneavoastră a fost ilegală, așa că întregul proces trebuie reluat”, i-a spus șeful Curții Supreme Umar Ata Bandial fostului premier Khan.

Imran Khan a fost reținut în urma unei decizii a unui tribunal din Islamabad. Imagini ale arestării sale, difuzate de partidul lui Khan, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), arată zeci de membri ai forțelor paramilitare echipaţi pentru intervenţii în caz de risc, care îl iau pe Khan şi îl bagă într-o dubă. Fostul jucător de cricket le-a spus judecătorilor că a fost răpit de la Înalta Curte și „lovit cu bastoane”. 

Partidul său PTI spune că acuzațiile împotriva lui sunt motivate politic. Arestarea i-a înfuriat pe susținătorii săi, iar  în ultimele 48 de ore s-au înregistrat violențe pe scară largă și atacuri rare asupra instalațiilor de stat și militare.

În luna martie, justiția din Pakistan a decis să anuleze audierea fostului prim-ministru Imran Khan în cazul de corupție în care este judecat după ce susținătorii acestuia au intrat în confruntări violente cu polițiștii chiar în fața tribunalului unde urma să aibă loc procesul. 

Cine este Imran Khan

Născut în 1952, fiu al unui inginer civil, Khan a crescut împreună cu patru surori într-o familie urbană paştună înstărită din Lahore, al doilea oraş ca mărime din Pakistan. După o educaţie privilegiată, a urmat cursurile Universităţii din Oxford, unde a absolvit cu o diplomă în filosofie, politică şi economie. Pe măsură ce cariera sa de jucător de crichet a înflorit, şi-a dezvoltat o reputaţie de playboy la Londra, la sfârşitul anilor 1970, potrivit News.ro.

În 1995, s-a căsătorit cu Jemima Goldsmith, fiica magnatului în afaceri James Goldsmith. Cuplul, care a avut împreună doi fii, a divorţat în 2004. O a doua căsătorie cu jurnalista de televiziune Reham Nayyar Khan s-a încheiat, de asemenea, prin divorţ. Cea de-a treia căsătorie cu Bushra Bibi, un lider spiritual pe care Khan a ajuns să o cunoască în timpul vizitelor sale la un sanctuar din secolul al XIII-lea din Pakistan, a reflectat interesul său tot mai profund pentru sufism - o formă de practică islamică ce pune accent pe apropierea spirituală de Dumnezeu.

Odată ajuns la putere, Khan s-a angajat în planul său de a construi un stat-asistenţă, după modelul unui sistem ideal care, în opinia sa, datează din lumea islamică de aproximativ 14 secole. Însă campania sa anticorupţie a fost aspru criticată, fiind considerată doar un instrument de marginalizare a oponenţilor politici, mulţi dintre aceştia fiind încarceraţi sub acuzaţii de corupţie. De asemenea, generalii pakistanezi au rămas puternici, iar ofiţerii militari, pensionaţi sau în activitate, au fost puşi la conducerea a peste zece instituţii civile.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri